ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς - Μακρόν μεταβαίνουν στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο

Μακρόν Σολτς
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας μπορεί να ταξιδέψουν στη Βραζιλία εντός του Ιανουαρίου
AP

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός Καγκελάριος, ενδέχεται να επισκεφθούν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις αρχές του 2023

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να επισκεφθούν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις αρχές του 2023, αφού αναλάβει τα καθήκοντά του, ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Ο Λούλα, που θα ορκιστεί πρόεδρος την 1η Ιανουαρίου, επιδιώκει να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της χώρας του μετά την αντιδημοφιλή στη Δύση περιβαλλοντική πολιτική του προκατόχου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, και τις επιθέσεις του τελευταίου στο εκλογικό σύστημα της χώρας που προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε πολλούς Δυτικούς διπλωμάτες.

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας μπορεί να ταξιδέψουν στη Βραζιλία εντός του Ιανουαρίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, ανέφεραν οι δύο πηγές. Οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν μετά την ορκωμοσία του Λούλα, στην οποία η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και η Γαλλία από έναν ειδικό απεσταλμένο, το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί.

Η γερμανική καγκελαρία είπε ότι δεν έχει πληροφορίες περί των σχεδίων για ένα τέτοιο ταξίδι ενώ το Ελιζέ δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

Πέρσι, πριν ακόμη ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του για την προεδρία, ο Λούλα έγινε δεκτός από τον Σολτς και τον Μακρόν στις χώρες τους. Ο νέος πρόεδρος σκοπεύει επίσης να επισκεφθεί σύντομα τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Αργεντινή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ