ΚΟΣΜΟΣ

La Repubblica: Στη δεύτερη φάση οι έρευνες για το Qatargate

La Repubblica: Στη δεύτερη φάση οι έρευνες για το Qatargate
Η «δεύτερη φάση» της έρευνας θα αρχίσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, με νέα αιτήματα και με νέους υπόπτου.
AP

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Qatar Gate αφού σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Mega θέμα ωρών φαίνεται να είναι η άρση ασυλίας ακόμη δύο ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη δεύτερη φάση της έρχεται η διερεύνηση του Qatargate σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Τη στιγμή που η Εύα Καϊλή και ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, παραμένουν προφυλακισμένοι, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica προαναγγέλλει την έναρξη της δεύτερης φάσης των ερευνών, επισημαίνοντας ότι το Qatargate είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Το Qatargate είναι μόνο η αρχή, η πρώτη κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν ακόμα πολλά να αποκαλυφθούν. Ήδη την επόμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας των Βρυξελλών θα αρχίσει νέα έρευνα. Η «δεύτερη φάση» της έρευνας θα αρχίσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, με νέα αιτήματα και με νέους υπόπτους», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Νέες άρσεις ασυλίας

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι θα υποβληθούν δύο αιτήματα για άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Μάρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο.

«Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Δύο ημέρες μετά την ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, τον περασμένο Νοέμβριο, που εκθείαζε το Κατάρ, οι ευρωβουλευτές λάμβαναν ένα ενδιαφέρον emaιl από τον Ανδρέα Κοτσολίνο, για τον οποίο εργαζόταν το τελευταίο διάστημα ο Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μία χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», αναφέρεται στο email.

Η La Repubblica προβλέπει ότι το όλο θέμα θα εξετασθεί με γρήγορους ρυθμούς, πιθανότατα στις 16 Ιανουαρίου. Παράλληλα, εκτιμά ότι δεδομένης της έκτασης που έχει προσλάβει το σκάνδαλο, δύσκολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην άρση.

Σκάνδαλο και με το Μαρόκο

Μιλώντας στο OPEN η πρώην ευρωβουλευτής Σοσιαλιστικού Κόμματος, Άνα Γκομέζ, προειδοποίησε ότι έρχεται Marocco Gate.

“Ο Παντσέρι με πλησίασε ως κάποιον που ενδιαφέρεται πολύ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τις θέσεις του Μαρόκου” τόνισε η πρώην ευρωβουλευτής σε ερώτηση για το αν γνώριζε τον Παντσέρι και αν είχε ιδέα τι είδους άνθρωπος ήταν.

Στη συνέχεια η Γκόμεζ πρόσθεσε: “Υπήρχαν και άλλοι που συμπεριλαμβάνονται με αυτόν, αλλά ήταν σίγουρα ο πιο έξυπνος, ύπουλος και επίμονος. Σε αυτό το θέμα διαφωνούσαμε και μπορούσα να διαισθανθώ ότι αυτή η εμπλοκή του δεν ήταν φυσιολογική, δεν ήταν θέμα άποψης, ήταν πολύ αυταρχικός σε βαθμό που όταν άκουσα για το Qatar gate και άκουσα ότι εκείνος εμπλέκεται αμέσως σκέφτηκα ότι σίγουρα εκείνος ήταν το επίκεντρο του κυκλώματος. Φυσικά, το Μαρόκο θα προκύψει μετά, γιατί είναι κάτι που ήταν εκεί πολύ καιρό, πριν ξεκινήσει να υπερασπίζεται τα ενδιαφέροντα του Κατάρ”.

Ενώπιον του εφετείου βρέθηκαν Παντσέρι και Ταλαμάνκα

Ενώπιον του εφετείου των Βρυξελλών βρέθηκαν σήμερα ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο Νίκολο Φίγκα Ταλαμάνκα, όπως αναφέρει ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, στην οποία αναγράφονται τα αρχικά των ονομάτων τους όπως σε όλα τα δελτία Τύπου που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο N.Φ-T. και ο Π.Π εμφανίστηκαν σήμερα ενώπιον του εφετείου Βρυξελλών».

«Η χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού που επιβλήθηκε στον Ν.Φ-Τ από το συμβούλιο τροποποιήθηκε σε απλή παράταση της προφυλάκισης» σημειώνεται, ενώ όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «μετά από αίτημα του Π.Π., η εκδίκαση της υπόθεσής του αναβλήθηκε για τις 17 Ιανουαρίου 2023».

Το προδικαστικό συμβούλιο είχε αποφασίσει αρχικά τη χρήση ηλεκτρικού βραχιολιού για τον κ. Ταλαμάνκα. Ωστόσο, ο εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν (στη δημοσιότητα) περισσότερες πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου», καταλήγει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Σχετικές ειδήσεις