ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα κορονοϊός - Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΕ - Στο «τραπέζι» νέα μέτρα

Συναγερμός για έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
Συναγερμός για έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
Α.Ρ

Η ΕΕ συγκαλεί τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων αναζητώντας κοινή δράση απέναντι στο νέο κύμα του κορονοϊού που σαρώνει την Κίνα.

Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκαλεί για αύριο Τετάρτη (4 Ιανουαρίου) η σουηδική προεδρία για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ. Η σουηδική προεδρία σημειώνει την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα του «Κόκκινου Δράκου».

Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση. «Η προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.

Οι αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ αναζητούν συντονισμένη απάντηση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κίνα, καθώς οι σχετικές συνομιλίες του Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν χωρίς να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα. Στη συνάντηση της 29ης Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 100 και πλέον εκπροσώπων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, από τους οργανισμούς υγείας της ΕΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ιταλία κάλεσε την υπόλοιπη ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να υποβάλλει σε τεστ για COVID τους ταξιδιώτες από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο ετοιμάζεται να άρει τους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις 8 Ιανουαρίου.

Πολλοί ηγέτες της ΕΕ ωστόσο είπαν ότι δεν είναι ανάγκη να προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση, παρά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για την πανδημία εν μέσω ενός κύματος νέων μολύνσεων.

Ανησυχία για νέες παραλλαγές

Σε επιστολή της προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 29 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ζήτησε την εντατικοποίηση της γονιδιωματικής αλληλουχίας των λοιμώξεων από COVID-19 και της παρακολούθησης λυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, για τον εντοπισμό τυχόν νέων παραλλαγών.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι το «μπλοκ» θα πρέπει να είναι «σε εγρήγορση» καθώς τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα και τα τεστ στην Κίνα είναι σπάνια, και κάλεσε τους υπουργούς Υγείας της ΕΕ να αξιολογήσουν τις τρέχουσες πρακτικές τους για τη γονιδιωματική αλληλουχία του κορωνοϊού «ως άμεσο βήμα». Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προς το παρόν δεν συνιστά μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Ανέφερε ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα βρίσκονται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι πολίτες της ΕΕ είχαν σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και ότι η πιθανότητα εισαγόμενων λοιμώξεων παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τις καθημερινές λοιμώξεις στην ΕΕ, ενώ τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν επαρκώς την κατάσταση επί του παρόντος.

Η ΕΕ προσφέρει δωρεάν εμβόλια στην Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η πρωτοβουλία για την προσφορά εμβολίων, σύμφωνα με τους FT, εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, Στέλλας Κυριακίδου, για να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση στο μαζικό κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό μετά την απόφαση που πήραν οι κινεζικές αρχές να τερματίσουν απότομα την πολιτική «zero COVID».

«Η επίτροπος ήρθε σε επαφή με κινέζους αξιωματούχους για να προσφέρει αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπειρογνωμοσύνη και δωρεές εμβολίων ειδικά προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση παραλλαγών» του ιού, εξήγησε ευρωπαίος αξιωματούχος στους Financial Times.