ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Παράλογα» τα μέτρα της Δύσης λόγω Covid - Απειλεί με αντίμετρα

Συναγερμός για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
Συναγερμός για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
Α.Ρ

Τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα του κύματος κορονοϊού 

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας υποβάθμισαν τη σοβαρότητα του κύματος COVID-19, καθώς οι επιστήμονές της χώρας ετοιμάζονται να εκδώσουν ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η απότομη στροφή της Κίνας που ήρε όλα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, καθώς και η ακρίβεια των δεδομένων της χώρας για τα κρούσματα και τους θανάτους προκαλούν έντονη ανησυχία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ωθώντας περισσότερες χώρες να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η αλλαγή πολιτικής ακολούθησε τις διαμαρτυρίες για την προσέγγιση του «μηδενικού κορονοϊού» που υποστήριξε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σηματοδοτώντας την ισχυρότερη εκδήλωση δημόσιας περιφρόνησης στην προεδρία του εδώ και δεκαετίες, συμπίπτοντας με τη βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Η Κίνα απέρριψε την κριτική και είπε ότι τυχόν νέες μεταλλάξεις μπορεί να είναι πιο μολυσματικές αλλά λιγότερο επιβλαβείς. «Σύμφωνα με τη λογική ορισμένων ανθρώπων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν η Κίνα ανοίγει ή δεν ανοίγει είναι εξίσου λάθος», ανέφερε το κρατικό CCTV σε σχόλιο αργά τη Δευτέρα.

Καθώς ο ιός εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, τα γραφεία κηδειών αναφέρουν αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους και ειδικοί στον τομέα της υγείας προβλέπουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θανάτους στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου φέτος. Η Κίνα ανέφερε τρεις νέους θανάτους από τον κορωνοϊό τη Δευτέρα (2/1). Ο επίσημος απολογισμός των θανάτων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 5.253.

Σε ένα άρθρο την Τρίτη, η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, επικαλέστηκε αρκετούς Κινέζους εμπειρογνώμονες ότι η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό ήταν σχετικά ήπια για τους περισσότερους ανθρώπους.

«Οι σοβαρές και κρίσιμες ασθένειες αντιπροσωπεύουν το 3% έως 4% των μολυσμένων ασθενών που εισάγονται επί του παρόντος σε καθορισμένα νοσοκομεία στο Πεκίνο», δήλωσε στην εφημερίδα ο Tong Zhaohui, Αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Chaoyang του Πεκίνου.

Ο Kang Yan, επικεφαλής του νοσοκομείου West China Tianfu του Πανεπιστημίου Σιτσουάν, δήλωσε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, συνολικά 46 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1% των συμπτωματικών λοιμώξεων. Περισσότερο από το 80% όσων ζουν στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν έχουν μολυνθεί, δήλωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε την Παρασκευή τους υγειονομικούς αξιωματούχους της Κίνας να μοιράζονται τακτικά συγκεκριμένες πληροφορίες και σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του COVID. Ο ΠΟΥ κάλεσε Κινέζους επιστήμονες να παρουσιάσουν λεπτομερή δεδομένα σχετικά με την αλληλουχία ιών σε μια συνάντηση τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη (3/1). Ζήτησε επίσης από την Κίνα να μοιραστεί δεδομένα σχετικά με τις νοσηλείες, τους θανάτους και τους εμβολιασμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει δωρεάν εμβόλια για την COVID-19 στην Κίνα για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας, ανέφεραν την Τρίτη οι Financial Times. Αξιωματούχοι υγείας της κυβέρνησης της ΕΕ θα έχουν συνομιλίες την Τετάρτη για μια συντονισμένη απάντηση στο ξέσπασμα της επιδημίας της Κίνας, δήλωσε τη Δευτέρα η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ θα αναζητήσουν κοινή απάντηση στους ταξιδιώτες από την Κίνα εν μέσω ανησυχίας για την έκρηξη των κρουσμάτων Covid στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο (31 Δεκεμβρίου) η Σουηδία που προεδρεύει της ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Ινδία και άλλες θα απαιτήσουν υποχρεωτικά τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ το Βέλγιο δήλωσε ότι θα εξετάσει τα λύματα από τα αεροπλάνα από την Κίνα για νέες παραλλαγές COVID.

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία προσχώρησαν στις 30 Δεκεμβρίου σε έναν αυξανόμενο κατάλογο εθνών που επιβάλλουν τεστ Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πίεσε το Πεκίνο να είναι πιο προσεχτικό.