ΚΟΣΜΟΣ

Hχηρό «χαστούκι» από το Charlie Hebdo στους μουλάδες του Ιράν

To πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo
To πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo

Στο επετειακό τεύχος που κυκλοφόρησε οκτώ χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση που βύθισε στο πένθος τη Γαλλία, το Charlie Hebdo βάζει στο στόχαστρο το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης

Στις 7 Ιανουαρίου του 2015 το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης από μία ομάδα φανατικών ισλαμιστών, με αποτέλεσμα 12 εργαζομένοί του να χάσουν τη ζωή τους. Οι εξτρεμιστές στοχοποίησαν το έντυπο μετά τη δημοσίευση σκίτσων που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον προφήτη Μωάμεθ.

Οχτώ χρόνια μετά το έντυπο τιμά τη μνήμη των νεκρών με μια ειδική εβδομαδιαία έκδοση του, με γενικό τίτλο «7η Ιανουαρίου», στην οποία φιλοξενούνται 33 σκίτσα που επιλέχθηκαν μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Στο στόχαστρο αυτή τη φορά το συντηρητικό, θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης που έχει ξεκινήσει αιματηρή καταστολή κατά των διαδηλωτών που εδώ και μήνες απαιτούν ελευθερίες. To πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo παρουσιάζει το σκίτσο μίας γυμνής γυναίκας με ανοικτά τα πόδια και τους μουλάδες να κάνουν ουρά για να μπουν στο σώμα της. Τίτλος του «Μουλάδες, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε».

Το τεύχος είναι αφιερωμένο στο μαζικό κύμα διαμαρτυρίας των Ιρανών πολιτών εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ καθώς το Charlie Hebdo πριν από ένα μήνα προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την καλύτερη γελοιογραφία σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος συγκεντρώνοντας περισσότερα από 300 σκίτσα από όλο τον κόσμο, από το ίδιο το Ιράν, μέχρι τη Σενεγάλη και τις ΗΠΑ.

Η γαλλική σατιρική εφημερίδα ήθελε να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή της στους Ιρανούς που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους από τον Σεπτέμβριο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην σκληρή πολιτική της Τεχεράνης με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η νεαρή κοπέλα συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» για παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας και άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια των αρχών λίγες ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, περισσότεροι απο 500 πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους από τα πυρά των ιρανικών αρχών επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.

Για να επιλεγεί το καλύτερο εξώφυλλο, οι οδηγίες ήταν απλές: η γελοιογραφία που απεικονίζει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο «αστεία και κακή». «Θέλαμε σκίτσα από όλο τον κόσμο για να μην εγκλωβιστούμε στη γαλλοκεντρική σκέψη», είπαν οι υπεύθυνοι του περιοδικού

Η σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» έχει γίνει στόχος τριών τρομοκρατικών επιθέσεων: το 2011, το 2015 και το 2020. Όλες αυτές υποτίθεται ότι ήταν αντίποινα για τις γελοιογραφίες που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς απεικονίζοντας με αμφιλεγόμενο τρόπο τον προφήτη Μωάμεθ.