ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Βραζιλιάνος σέρφερ σκοτώθηκε στη διάσημη παραλία Ναζαρέ

Βραζιλιάνος σέρφερ σκοτώθηκε στην Πορτογαλία
Βραζιλιάνος σέρφερ σκοτώθηκε στην Πορτογαλία
ΑΡ

Ένας 47χρονος Βραζιλιάνος σέρφερ έχασε τη ζωή του στη Ναζαρέ της κεντρικής Πορτογαλίας, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους λάτρεις του αθλήματος.

Ο βετεράνος σέρφερ Mάρσιο Φρέιρε έπεσε από τη σανίδα του και οι προσπάθειες των διασωστών να τον αναζωογονήσουν στη στεριά απέτυχαν, είπαν οι αρχές που ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο στο διάσημο σημείο για σέρφινγκ

Ο Φρέιρε ήταν μεταξύ των τριών πρωτοπόρων Βραζιλιάνων σέρφερ που εμφανίστηκαν στο ντοκιμαντέρ Mad Dogs του 2016 για την προσπάθειά τους να κατακτήσουν το γιγάντιο κύμα «Jaws» στη Χαβάη.

Σκοτώθηκε την Πέμπτη ενώ έκανε σερφ στα περίφημα κύματα του Ατλαντικού στην Πορτογαλία στο φαράγγι Ναζαρέ, το βαθύτερο θαλάσσιο φαράγγι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ακτή και ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο που έχει χαρακτηριστεί ω μία από τις μεγαλύτερες και πιο τρομακτικές προκλήσεις του αθλήματος.

«Ένας 47χρονος βραζιλιάνικης υπηκοότητας πέθανε σήμερα το απόγευμα αφού έπεσε ενώ έκανε σέρφινγκ στην Πράια ντο Νόρτε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ναυτιλιακή Αρχή. «Οι διασώστες διαπίστωσαν ότι το θύμα υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή, ξεκινώντας αμέσως ελιγμούς ανάνηψης στην άμμο. Μετά από πολλές προσπάθειες, δεν ήταν δυνατό να αντιστραφεί η κατάσταση».

Το φαράγγι Nαζαρέ βρίσκεται ακριβώς έξω από την ανατολική ακτή του Ατλαντικού, έχει βάθος 5 χλμ και μήκος 170 χλμ. Ο Φρέιρε ήταν βετεράνος σέρφερ που έζησε για 20 χρόνια στη Χαβάη, την παραδοσιακή πατρίδα του αθλήματος. Πολλοί γνωστοί σέρφερ έσπευσαν να τον αποχαιρετήσουν στο Instagram. «Σήμερα χάσαμε έναν από τους δικούς μας», δημοσίευσε ο συνάδελφός του, Nic von Rupp.

«Έκανε σερφ όλη μέρα με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη. Έτσι θα τον κρατήσω στη μνήμη μου. Θρύλος». Ο βραζιλιάνος σέρφερ Thiago Jacare, απέτισε φόρο τιμής σε έναν στενό φίλο που αποκάλεσε κάτι «περισσότερο από ένα είδωλο» και «έναν αληθινό ήρωα». Ο αθλητικός φωτογράφος Fred Pompermayer έγραψε: «Σήμερα χάσαμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν πολύ καλό φίλο και έναν θρυλικό σέρφερ, τον Mάρσιο Φρέιρε. Ήταν τόσο χαρούμενο πνεύμα, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη… Αναπαύσου εν ειρήνη φίλε μου.»

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνθήκες της θάλασσας δεν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες την Πέμπτη. Το Nαζαρέ είναι το μέρος όπου ο Γερμανός σέρφερ Sebastian Steudtner σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο κύμα που έχει καταγραφεί ποτέ και έφτασε τα 26,2 μέτρα στις 29 Οκτωβρίου 2020. Αρκετά ατυχήματα συνέβησαν στο σημείο από τότε που ο Αμερικανός Garett McNamara το παρουσίασε στην κοινότητα των γιγαντιαίων κυμάτων στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Ωστόσο, κανένα δεν ήταν μοιραίο μέχρι την Πέμπτη.