ΚΟΣΜΟΣ

Koρονοϊός: Ο παγκόσμιος «χάρτης» εξάπλωσης της υποπαραλλαγής «Κράκεν»

Ο χάρτης εξάπλωσης της νέας υποπαραλλαγής
Ο χάρτης εξάπλωσης της νέας υποπαραλλαγής

Η ραγδαία εξάπλωση της μεταδοτικής νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού ΧΒΒ.1.5, που αποκαλείται και «Κράκεν», αποκαλύπτεται σε έναν χάρτη time-lapse που προκαλεί ανησυχία

Η υποπαραλλαγή XBB.1.5, που προς το παρόν αποκαλείται από κάποιους ανεπίσημα «Κράκεν», είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος που εντοπίστηκε από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΠΟΥ. Η ονομασία «Κράκεν» δόθηκε στο νέο στέλεχος από το γνωστό τέρας της σκανδιναβικής μυθολογίας.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο, έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 29 χώρες, προκάλεσε κύμα κρουσμάτων και εξαπλώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε παραλλαγή από τότε που η «Ομικρον» σάρωσε για πρώτη φορά τον κόσμο τον περασμένο χειμώνα.

Στην Ελλάδα σημειωτέον δεν έχει εντοπιστεί ακόμη κρούσμα αυτής της υποπαραλλαγής αλλά όπως ανέφερε χθες (5/1) ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5. αναμένεται και στην Ελλάδα. Η Daily Mail δημοσίευσε ένα time lapse εξάπλωσης της υποπαραλλαγής «Κράκεν» που δημιουργήθηκε από τον ειδικό στην οπτικοποίηση δεδομένων Mike Honey, με έδρα τη Μελβούρνη, με βάση στοιχεία από την παγκόσμια βάση δεδομένων παθογόνων Gisaid.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το XBB.1.5 είναι το «πιο μεταδοτικό» στέλεχος που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην πανδημία. Η Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος και τεχνική επικεφαλής για την αντιμετώπιση του Covid από τον ΠΟΥ, δήλωσε: «Ο λόγος για αυτό είναι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν σε αυτή την υποπαραλλαγή της Ομικρον που επιτρέπουν στον ιό αυτό να προσκολλάται στο κύτταρο και να πολλαπλασιάζεται εύκολα».

Οι ειδικοί λένε ότι το στέλεχος - ένα παρακλάδι της «Όμικρον» ουσιαστικά- είναι μεταδοτική, αλλά εξίσου ήπιο με τα προηγούμενα στελέχη του ιού, εγείρει ωστόσο ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει νέο παγκόσμιο κύμα λοιμώξεων.

Στη Βρετανία σύμφωνα με την Daily Mail, αξιωματούχοι έχουν έτοιμες οδηγίες για μάσκες προσώπου, τηλεργασία και κοινωνική αποστασιοποίηση, εάν αυξηθεί η πίεση στο δημόσιο συστημα υγείας. Στη Γερμανία, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για το στέλεχος, το οποίο παρακολουθούν. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα στη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι θα περάσει ο χειμώνας προτού μια τέτοια παραλλαγή εξαπλωθεί ανάμεσά μας» είπε ο υπουργός Υγείας Kαρλ Λάουτερμπαχ.

Το εν λόγω στέλεχος του κορονοϊού, που είναι ουσιαστικά μια συγχώνευση των παραλλαγών BA.2.10.1 και BA.2.75, αποτελεί ήδη το 75% των κρουσμάτων στις περιοχές των ΗΠΑ που έχουν πληγεί περισσότερο.