ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ο κορονοϊος «χτυπάει» τους διασήμους -Τα «παιχνίδια» του Πεκίνου

Παγκόσμιος συναγερμός για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
Παγκόσμιος συναγερμός για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
ΑΡ

Διασημότητες στην Κίνα πεθαίνουν με ανησυχητικό ρυθμό εν μέσω φόβων ότι η χώρα που πλήττεται από τον κορονοϊό θα μπορούσε να καταγράφει μέχρι και 16.000 θανάτους κάθε μέρα

Τα ημερήσια ποσοστά μόλυνσης υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια, καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι «υποβαθμίζει» τα πρόσφατα κρούσματα. Σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία αναλύσεων υγείας Airfinity, τα εκτιμώμενα σωρευτικά κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα αγγίζουν μέχρι στιγμής τα 33 εκατομμύρια.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι έως και 16.000 άνθρωποι την ημέρα, με 209.000 θανάτους να έχουν καταγραφεί από την 1η Δεκεμβρίου. Οι θάνατοι διασημοτήτων τροφοδότησαν επίσης υποψίες ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι ειλικρινές σχετικά με τη σοβαρότητα του ιού.

Ο ιός «σαρώνει» την Κίνα που εγκατέλειψε την εξαιρετικά αντιδημοφιλή πολιτική της για την αναχαίτιση της πανδημίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλά μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών - η χώρα έκανε μια δραματική στροφή, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τα κριτήρια για το τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «θάνατος από Covid-19».

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι μόνο οι θάνατοι «που προκαλούνται από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια σε ασθενείς που είχαν τον ιό» θα ταξινομούνται ως θάνατοι από Covid. Ωστόσο, ένα πρόσφατο κύμα θανάτων διασημοτήτων οδήγησε πολλούς να αμφισβητήσουν την επίσημη γραμμή, φουντώνοντας τις επικρίσεις για τη στάση του Πεκίνου και την αδιαφάνεια που επικρατεί.

Στη Σαγκάη, η Kehua Bio-Engineering Group ανακοίνωσε ότι ο ιδρυτής της Tang Weiguo, 66 ετών, πέθανε από Covid και υποκείμενες παθήσεις την ημέρα των Χριστουγέννων. Ο Κινέζος σταρ της κωμικής σειράς Gong Jintang πέθανε την Πρωτοχρονιά, αλλά η αιτία του θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστή.

Τον Δεκέμβριο, η σταρ της όπερας Chu Lanlan πέθανε στα 39 της μόλις χρόνια, από μια άγνωστη «ασθένεια». Ο Wang Tao, 52 ετών, αναπληρωτής κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Εσωτερικής Μογγολίας, πέθανε από κορονοϊό στις 30 Δεκεμβρίου.

Χιλιάδες μοιρολόγια και ανακοινώσεις θανάτου σε όλη τη χώρα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την αφήγηση που μεταδίδει η κινεζική κυβέρνηση στον κόσμο. Ένα απόσπασμα από την ομικλία Κινέζου αξιωματούχου υγείας που λέει: «το πρώτο κύμα Covid δεν προκάλεσε τεράστιο αριθμό θανάτων» έγινε viral στο Weibo.

Ένας χρήστης είπε: «Είτε πρόκειται για ακαδημαϊκούς ή διασημότητες… είτε για συγγενείς και φίλους μου σε στενή επαφή, νιώθω πραγματικά ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει, αλλά οι ειδικοί συνεχίζουν να λένε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο». Οι Κινέζοι χρήστες του Weibo αμφισβητούν τον «χαμηλό» αριθμό των νεκρών και το hashtag έχει περισσότερες από 220 εκατομμύρια προβολές από σήμερα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για νοσηλείες και θανάτους, καθώς και πιο ολοκληρωμένη αλληλουχία ιών σε πραγματικό χρόνο. Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον κίνδυνο για τη ζωή στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, για την προστασία από νοσηλεία, σοβαρές ασθένειες και θάνατο».

Οι αναφορές για πτώματα που καλύπτουν τους διαδρόμους των νοσοκομείων και τα κρεματόρια που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα έχουν ήδη γίνει viral στο διαδίκτυο.