ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ανοίγει τα σύνορά της έπειτα από 3 χρόνια- Τρόμος για νέα έξαρση

Η Κίνα ανοίγει ξανά τα σύνορά της
Η Κίνα ανοίγει ξανά τα σύνορά της
ΑΡ

Η Κίνα αίρει τους κανόνες καραντίνας για τους ταξιδιώτες, τερματίζοντας σχεδόν τρία χρόνια απομόνωσης. Το άνοιγμα των συνόρων και η μαζική μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων εν όψει της Πρωτοχρονιάς προκαλεί φόβους για νέα έξαρση 

Η Κίνα ανοίγει ξανά τα σύνορά της από σήμερα (8/1) εγκαινιάζοντας τα ταξίδια για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς, εν μέσω της έκρηξης του κορονοϊού. Τα κρούσματα αναμένεται να εκτοξευθούν, καθώς ο «Κόκκινος Δράκος» τερματίζει την καραντίνα για τους επισκέπτες και εκατομμύρια ξεκινούν τις μετακινήσεις για την περίοδο των διακοπών.

Η χώρα άνοιξε επίσης τα σύνορά της με το Χονγκ Κονγκ, διαλύοντας τους τελευταίους πυλώνες μιας πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στον κορονοϊό που είχε θωρακίσει τους ανθρώπους από τον ιό αλλά και τους είχε αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο. Η πολιτική περιορισμού είχε τεράστιο αντίκτυπο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και προκάλεσε δυσαρέσκεια στην κινεζική κοινωνία που οδήγησε σε πανεθνικές διαμαρτυρίες λίγο πριν χαλαρώσει.

Οι Κινέζοι έσπευσαν να προγραμματίσουν ταξίδια στο εξωτερικό αφού οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι η καραντίνα θα σταματήσει, εκτοξεύοντας στα ύψη την αναζήτηση σε δημοφιλείς ταξιδιωτικές ιστοσελίδες. Ωστόσο, η αναμενόμενη αύξηση των επισκεπτών ανάγκασε περισσότερες από δώδεκα χώρες να επιβάλουν υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού στους ταξιδιώτες από το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου, που αντιμετωπίζει νέα έξαρση της πανδημίας

Η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση στον κόσμο

Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί καθώς η Κίνα εισέρχεται στην περίοδο των διακοπών για το σεληνιακό νέο έτος αυτόν τον μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν από τις σκληρά πληγείσες μεγαλουπόλεις στην ύπαιθρο για να επισκεφτούν ευάλωτους ηλικιωμένους συγγενείς.

Το Σάββατο ήταν η πρώτη ημέρα του «τσουν γιουν», της περιόδου 40 ημερών των μετακινήσεων για το νέο έτος που ήταν γνωστή πριν από την πανδημία ως η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση ανθρώπων στον κόσμο. Αυτή η σεληνιακή αργία του νέου έτους, η οποία ξεκινά επίσημα από τις 21 Ιανουαρίου, θα είναι η πρώτη από το 2020 χωρίς περιορισμούς στα ταξίδια στο εσωτερικό.

Το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια επιβάτες να ταξιδέψουν τις επόμενες 40 ημέρες. Στο Χονγκ Κονγκ, οι αυστηροί περιορισμοί στα διασυνοριακά ταξίδια με την ηπειρωτική Κίνα χαλάρωσαν επίσης από σήμερα (8/1).

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ που έχει πληγεί από την ύφεση επιθυμεί απεγνωσμένα να επανασυνδεθεί με τη μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξής της και οι οικογένειες που χωρίζονται από τα σύνορα ανυπομονούν για επανένωση κατά τη σεληνιακή νέα χρονιά. Έως και 50.000 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα μπορούν να περνούν τα σύνορα καθημερινά σε τρία χερσαία σημεία ελέγχου αφού εγγραφούν στο διαδίκτυο.

Άλλοι 10.000 θα επιτρέπεται να εισέλθουν μέσω θαλάσσης, αέρα ή γέφυρες χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν εκ των προτέρων, δήλωσε ο ηγέτης της πόλης, Τζον Λι. Περισσότεροι από 280.000 συνολικά είχαν εγγραφεί για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι,μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των νέων κανόνων.

Φόβοι και ελπίδες για ανάκαμψη

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες του Χονγκ Κονγκ θα πρέπει και πάλι να παρουσιάσουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ που ελήφθη όχι περισσότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση. Οι αρχές θα αρχίσουν να εκδίδουν άδειες για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Κίνας που θέλουν να ταξιδέψουν στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο «σύμφωνα με την κατάσταση της επιδημίας και τις δυνατότητες εξυπηρέτησης», ανέφερε η πόλη.

Ο αερομεταφορέας του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific δήλωσε ότι θα υπερδιπλασιάσει τις πτήσεις του προς την ηπειρωτική Κίνα. Σε όλη την Ασία, τουριστικοί κόμβοι προετοιμάζονται για την αύξηση των Κινέζων επισκεπτών.

Στη Σεούλ, η επιχειρηματίας Son Kyung-rak είπε ότι έκανε σχέδια για να αντιμετωπίσει μια πλημμύρα τουριστών. «Ψάχνουμε να προσλάβουμε κόσμο και ετοιμαζόμαστε να προμηθευτούμε αποθέματα», είπε η 24χρονη στη δημοφιλή περιοχή Myeongdong στο κέντρο της πόλης. «Οι Κινέζοι τουρίστες είναι οι κύριοι πελάτες μας, οπότε όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο».

Στο Τόκιο, ο γελοιογράφος Masashi Higashitani ξεσκόνιζε τα κινεζικά του καθώς προετοιμαζόταν για περισσότερους παραθεριστές. Όμως, ενώ είπε ότι ήταν ενθουσιασμένος για το άνοιγμα της Κίνας, παραδέχτηκε ότι είναι ανήσυχος. «Αναρωτιέμαι αν μια εισροή πάρα πολλών από αυτά μπορεί να κατακλύσει τις δυνατότητές μας. Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σχετικά με τα μέτρα κατά των ιών» είπε.

Με πληροφορίες απο Reuters, AFP