ΚΟΣΜΟΣ

Εμανουέλα Ορλάντι: Ξαναρχίζουν οι έρευνες για το «Κορίτσι του Βατικανού»

Ξαναρχίζουν οι έρευνες για το «Κορίτσι του Βατικανού»
H Εμανουέλα Ορλάντι.
AP

Το απόγευμα της 22ας Ιουνίου 1983 ένα 15χρονο κορίτσι κυριολεκτικά εξαφανίστηκε από προσώπου γης και έκτοτε κανένας δεν γνωρίζει αν ζει ή πέθανε - Το Βατικανό ξαναρχίζει τις έρευνες για την εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι.

Νέες έρευνες σχετικά με την υπόθεση εξαφάνισης της Εμμανουέλα Ορλάντι θα πραγματοποιήσει η Αγία Έδρα. Την ανακοίνωση έκανε ο υπεύθυνος υποθέσεων Δικαιοσύνης του Βατικανού, Αλεσάντρο Ντίντι.

Η κοπέλα είχε εξαφανιστεί στις 22 Ιουνίου 1983, όταν ήταν 16 ετών, ενώ πήγαινε σε μάθημα μουσικής, στο κέντρο της Ρώμης. Ο πατέρας της ήταν υπάλληλος του κράτους του Βατικανού. Οι έρευνες όλα αυτά τα χρόνια δεν οδήγησαν σε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Τύπο, μερικές από τις υποθέσεις που διατυπώθηκαν είναι ότι η εξαφάνιση της Ορλάντι μπορεί να συνδεόταν με άτομα που το 1981 είχαν εμπλακεί στην απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, με δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Ρώμης «Μπάντα ντέλα Μαλιάνα» ή ότι η κοπέλα μπορεί ακόμη και να μεταφέρθηκε σε μοναστήρι καλογριών.

Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AdnKronos, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να ξαναρχίσουν οι έρευνες και να εξεταστούν εκ νέου όλες οι μαρτυρίες, τα στοιχεία και οι όποιες πιθανές διασυνδέσεις μπορεί να υπάρχουν.

Η οικογένεια της Ορλάντι, όλα αυτά τα χρόνια, συνέχισε να ζητά από την δικαιοσύνη της Ιταλίας και του Βατικανού, να μην πάψουν να ασχολούνται με την υπόθεση, έως ότου να προκύψουν ουσιαστικές και οριστικές απαντήσεις. Η νέα πρωτοβουλία της Αγίας Έδρας, όπως διέρρευσε, συνδέεται με την γενικότερη βούληση του Φραγκίσκου για διαφάνεια και ενάρετη διαχείριση του παπικού κρατιδίου.

Το 2022, η δημοφιλής πλατφόρμα Netflix δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση της Εμανουέλα Ορλάντι. Σε τέσσερα επεισόδια της σειράς με τίτλο «Το κορίτσι του Βατικανού» μιλούν ο αδερφός της, δημοσιογράφοι και άνθρωποι που έζησαν από κοντά όλο το μυστήριο.

Το Βατικανό, όπως αναφέρεται στους τίτλους τέλους του ντοκιμαντέρ, αρνήθηκε να παραχωρήσει συνεντεύξεις ή να σχολιάσει την υπόθεση στο Netflix, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το μυστήριο.