ΚΟΣΜΟΣ

Ο «γενναιόδωρος» Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο «γενναιόδωρος» Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σημερινός ηγέτης της Αλ Κάιντα, θυμάται τις «αρετές» του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε ημίωρο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Ζαουάχρι υποστηρίζει ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έκανε λιτή διαβίωση «αφού ξόδευε μεγάλα χρηματικά ποσά ετοιμάζοντας τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα και τον ενδιέφερε, μόνον όταν είχε συνδαιτυμόνες, το προσφερόμενο σ' αυτούς φαγητό να έχει ποιότητα».

«Δοκίμαζες έκπληξη, εισερχόμενος στο σπίτι του Μπιν Λάντεν. Ένα πολύ απλό σπίτι, με μερικά ξύλινα κρεβάτια, πολύ λίγη επίπλωση και λιτή φθηνή διακόσμηση. Τα γεύματα για τους προσκεκλημένους του ήταν ό,τι αυτοί θα επιθυμούσαν: ψωμί εκλεκτής ποικιλίας, πολύ ωραία λαχανικά, αρίστης ποιότητας ρύζι», προσθέτει.

«Κάποτε, στο Αφγανιστάν, προμηθεύθηκε ολόκληρο κοπάδι αρνιών, για να ικανοποιήσει τις διατροφικές ανάγκες των συχνών, εκείνον τον καιρό, επισκεπτών του», θυμάται ο Ζαουάχρι, ο οποίος στο βίντεο φορά λευκό τουρμπάνι.

«Όλα τα χρήματά του, ο Μπιν Λάντεν τα ξόδεψε για τον ιερό αγώνα (τζιχάντ)», υπογραμμίζει.

«Παραδείγματος χάρη διέθεσε προσωπικά 50 χιλιάδες αμερικανικά δολάρια, για να γίνουν βομβιστικές επιθέσεις στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε Τανζανία και Κένυα, το 1998», από τις οποίες 200 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο.

«Την ίδια χρονική στιγμή, όλες οι καταθέσεις του δεν ξεπερνούσαν, πάντως, τις 55 χιλιάδες δολάρια», τονίζει, τέλος, ο διάδοχος του Μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.