ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση Politico: Γιατί ο Τζο Μπάιντεν «σκάβει μόνος του το λάκκο του»

Τζο Μπάιντεν
Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής από ποτέ έχει αυτή τη χρονική περίοδο ο Τζο Μπάιντεν
AP

Ανάλυση του Politico «βάζει κάτω» το σκάνδαλο με τα έγγραφα του Τζο Μπάιντεν και σχολιάζει τον αντίκτυπο που θα έχει στον Αμερικανό πρόεδρο 

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής από ποτέ έχει αυτή τη χρονική περίοδο ο Τζο Μπάιντεν, την ίδια ώρα μάλιστα που ο πληθωρισμός που μάστιζε την αμερικανική οικονομία μειώνεται, ενώ σε αντίθεση οι θέσεις εργασίας αυξάνονται. Παράλληλα, προχωρούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Λευκού Οίκου για την αναβάθμιση των υποδομών της Αμερικής.

Με τα παραπάνω δεδομένα θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς ότι ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο απόγειό του όμως, η ανάλυση του Politico διαφωνεί, τονίζοντας μάλιστα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «σκάβει ο ίδιος τον λάκκο του».

Την ήρεμη και πετυχημένη περίοδο για τον Λευκό Οίκο και την διακυβέρνηση Μπάιντεν, ήρθε να ταράξει, η ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαντ για την έρευνα που ξεκίνησε για τα το πώς κατέληξαν να αποθηκεύονται απόρρητα έγγραφα, από τα χρόνια που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, στην κατοικία του στο Ντέλαγουερ και στο ιδιωτικό του γραφείο στην Ουάσινγκτον.

Η έρευνα του εισαγγελέα σίγουρα χτύπησε «καμπανάκι» στον Λευκό Οίκο και πλέον το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι αντιμέτωπος για πολλές εβδομάδες αν όχι μήνες, αντιμέτωπος με νομικές έρευνες, εικασιών και κακών πρωτοσέλιδων για τον χειρισμό των εγγράφων. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η διαφαινόμενη έρευνα του Σώματος των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ξεχωριστή έρευνα ειδικού εισαγγελέα σχετικά με τον δικό του χειρισμό απόρρητου υλικού που φυλάσσεται στην ιδιωτική του λέσχη και στο σπίτι του στη Φλόριντα.

Πώς λειτουργεί η συνύπαρξη των υποθέσεων Μπάιντεν και Τραμπ

Οι δυο έρευνες που αφορούν τόσο τον πρώην πρόεδρο όσο και τον νυν, διαφέρουν σημαντικά όμως σύμφωνα με Δημοκρατικούς, η συνύπαρξή τους την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο δίνει στους επικριτές του προέδρου Μπάιντεν την ευκαιρία να τον καταγγείλουν ως αμελή, υποκριτή ή απρόσεκτο ακριβώς τη στιγμή που τα πράγματα ήταν θετικά για τον νυν Αμερικανό πρόεδρο.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση στο Politico, παράγοντα των Δημοκρατικών ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά «νομίωζ ότι βγάζει από το τραπέζι όλο το σκάνδαλο Τραμπ». «Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν δίνουν δεκάρα γι' αυτά τα πράγματα» πρόσθεσε, αλλά «η "ορμή" των ΜΜΕ είναι πραγματική».

Απογοητευμένος ο Λευκός Οίκος

Η έκταση που παίρνει το «σκάνδαλο» Μπάιντεν έχει φτάσει και μέχρι την Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ο πρόεδρός της Κέβιν Μακάρθι υποσχέθηκε να διεξάγει έρευνα για τα έγγραφα του Τζο Μπάιντεν.

«Πρόκειται για ένα άτομο που κάθισε στο "60 Minutes" και ανησυχούσε τόσο πολύ για τα έγγραφα του προέδρου Τραμπ», ανέφερε ο Μακάρθι και συνέχισε «τώρα ανακαλύπτουμε ότι ως αντιπρόεδρος τα κρατούσε για χρόνια σε διάφορες τοποθεσίες. Δεν νομίζω ότι κάποιος Αμερικανός πιστεύει ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι ίση για όλους».

Ενώ οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν δεσμεύσεις όπως αυτή του Μακάρθι ως τυπική πολιτική συμπεριφορά του κόμματος της αντιπολίτευσης, έχουν όμως απογοητευτεί με τον τρόπο με τον οποίο ο Λευκός Οίκος χειρίστηκε την κατάσταση.

Ποια τα αναπάντητα ερωτήματα

Αλλά, πουθενά στις εκθέσεις τους ή στη γραπτή δήλωσή τους δεν αναγνωρίστηκε ότι -όπως αποκάλυψε ο Garland την Πέμπτη- είχαν βρεθεί κι άλλα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του προέδρου στο Delaware στις 20 Δεκεμβρίου, ούτε και εξήγησαν γιατί η ανακάλυψη των πρώτων εγγράφων δεν αποκαλύφθηκε όταν συνέβη στις 2 Νοεμβρίου.

Τα παραπάνω ερωτήματα έγιναν αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του Λευκού Οίκου και του δημοσιογραφικού του τμήματος, με την εκπρόσωπο Τύπου Καρίν Ζαν-Πιέρ να δέχεται πυρά την Πέμπτη επειδή δεν ενημέρωσε το κοινό για τα ευρήματα.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στα έγγραφα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του για τη βελτίωση της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού.

Οι ελπίδες των υποστηρικτών του Μπάιντεν

Παρά το σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη και του οποίου οι συνέπειες παραμένουν άγνωστες για τους πολιτικούς αναλυτές καθώς όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, εντούτοις, η ελπίδα κυριαρχεί στο επιτελείο του Μπάιντεν ότι, μακροπρόθεσμα, ο ειδικός εισαγγελέας θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως κάτι σαν... ευλογία για τον Αμερικανό πρόεδρο, δεδομένου ότι απομακρύνει την επίφαση της μεροληψίας και, ενδεχομένως, διευκολύνει τον ξεχωριστό ειδικό εισαγγελέα στην υπόθεση του Τραμπ να προχωρήσει τις έρευνες.

Ο Μπάιντεν, λέει η θεωρία, έχει την ευκαιρία να καθαρίσει πλήρως το όνομά του -ενδεχομένως λίγο πριν από την επανεκλογή του το επόμενο έτος, όπως γράφει το Politico.

Σε δήλωσή του, ένας δικηγόρος του Μπάιντεν δεσμεύτηκε για συνεργασία με τον ειδικό εισαγγελέα.

«Όπως είπε ο πρόεδρος, λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις απόρρητες πληροφορίες και το απόρρητο υλικό», δήλωσε ο δικηγόρος του Μπάιντεν, Ρίτσαρντ Σάουμπερ «και όπως έχουμε πει, συνεργαστήκαμε από τη στιγμή που ενημερώσαμε ότι βρέθηκε ένας μικρός αριθμός εγγράφων και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».