ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Τι λέει ο ξένος Τύπος

O τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Άννα Μαρία
O τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Άννα Μαρία
ΑΡ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Αφιερώματα στον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας και λίστες με τα μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης που έφθασαν στην Αθήνα για την κηδεία του, φιλοξενούν τα ξένα μέσα

Γαλλικό Πρακτορείο (AFP): Mέλη βασιλικών οικογενειών συγκεντρώνονται για την κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου

Η κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Β', θα γίνει τη Δευτέρα με πλήθος ευρωπαίων γαλαζοαίματων να επισκέπτονται την Αθήνα για τη λειτουργία. Στην τελετή θα παραστούν μέλη των βασιλικών από τη Βρετανία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην μονάρχη, ο οποίος πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 82 ετών. Στην Ελλάδα υπήρξε διαμάχη σχετικά με τις ρυθμίσεις της κηδείας.

Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία στην ιστορία της χώρας και η κυβέρνηση αποφάσισε να μην του απονείμει την τιμή της κρατικής κηδείας. Η ιδιωτική λειτουργία ξεκινά το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών, με σχεδόν 200 καλεσμένους να αναμένονται.

Ηello: Mέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης φτάνουν στην Ελλάδα για την κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου -Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Λετίσια, η πριγκίπισσα Mέτε-Μάριτ και άλλοι

«Γαλαζοαίματοι» από όλο τον κόσμο άρχισαν να φτάνουν στην Ελλάδα για την κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου Β'. Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει η ταφή στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Ανάκτορο Τατοΐ.

Η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας και η βασίλισσα Mαργκρέτε της Δανίας είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προσγειωθεί στην ιστορική πρωτεύουσα για την κηδεία.

Ο Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών μετά από επί σειρά ετών με προβλήματα υγείας. Πριν πεθάνει νοσηλευόταν στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Υγεία στην Αθήνα. Ανέβηκε στον ελληνικό θρόνο το 1964, την ίδια χρονιά που παντρεύτηκε τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας. Ωστόσο, θα κυβερνούσε για λιγότερο από μια δεκαετία μετά την κατάργηση της μοναρχίας από τη στρατιωτική χούντα.

Ο Κωνσταντίνος έζησε εξόριστος για πολλά χρόνια, πριν τελικά επιστρέψει στην πατρίδα του το 2010.

Hola: Η βασίλισσα Λετίσια και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για την κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου Β'. O βασιλικός οίκος της Μαδρίτης επιβεβαίωσε ότι θα παραστούν στην κηδεία που θα γίνει στην Αθήνα τη Δευτέρα. Η μητέρα του Φελίπε, η βασίλισσα Σοφία, είναι η μεγαλύτερη αδερφή του Κωνσταντίνου. Η Σοφία, η μεγαλύτερη από τα παιδιά του βασιλιά Παύλου της Ελλάδας, έχει επίσης μια μικρότερη αδερφή, την πριγκίπισσα Ειρήνη.

Μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας θα παραστούν επίσης στην κηδεία του αείμνηστου βασιλιά. Οι αδερφές της Άννας-Μαρίας της Ελλάδας, η βασίλισσα Μαργαρίτα Β' και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, επιβεβαιώνεται ότι θα παρευρεθούν, μαζί με τον διάδοχο του θρόνου Φρειδερίκο.

Στην κηδεία του Κωνσταντίνου θα παρευρεθούν επίσης ο διάδοχος του θρόνου Χάακον και η διάδοχος πριγκίπισσα Mέτε-Μάριτ της Νορβηγίας. Η λειτουργία θα τελεστεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη Μητρόπολη Αθηνών και θα ακολουθήσει η ταφή στο νεκροταφείο Τατοΐου. Ο νονός του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο τελευταίος Βασιλιάς της Ελλάδα πέθανε στις 10 Ιανουαρίου σε ηλικία 82 ετών. Σε δήλωση μετά τον θάνατό του, το γραφείο του εκλιπόντος Βασιλιά ανέφερε: «Με βαθιά θλίψη η Βασιλική Οικογένεια ανακοινώνει ότι η Α.Μ. Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδελφός, άφησε την τελευταία του πνοή χθες, 10 Ιανουαρίου 2023, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Υγεία» στην Ελλάδα».

Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε τη σύζυγό του Άννα-Μαρία το 1964. Το ζευγάρι έχει πέντε παιδιά: τον πρίγκιπα διάδοχο Παύλο, την πριγκίπισσα Αλεξία, τον πρίγκιπα Νικόλαο, τον πρίγκιπα Φίλιππο και την πριγκίπισσα Θεοδώρα.