ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Γυναίκα πρώην βουλευτής δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της

H βουλευτής που δολοφονήθηκε
H βουλευτής που δολοφονήθηκε

Η Μουρσάλ Ναμπιζαντά, πρώην μέλος της κάτω Βουλής του Αφγανιστάν, δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της στην Καμπούλ.

Μια Αφγανή πρώην βουλευτής και ο σωματοφύλακάς της δέχθηκαν θανάσιμα πυρά στο σπίτι της στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ανακοίνωσε η αφγανική αστυνομία. Η Mουρσάλ Nαμπιζάντα, 32 ετών, ήταν μία από τις λίγες γυναίκες βουλευτές που παρέμειναν στην Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Ο αδερφός της και ένας δεύτερος φύλακας τραυματίστηκαν στην επίθεση της Κυριακής. Πρώην συνάδελφοι χαιρέτισαν το θάρρος της και μίλησαν για μία «ατρόμητη πρωταθλήτρια για το Αφγανιστάν» που απέρριψε την ευκαιρία να εγκαταλείψει τη χώρα.

Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021, οι γυναίκες έχουν απομακρυνθεί από όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας ζωής. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ Χαλίντ Ζαντράν δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ξεκίνησαν σοβαρή έρευνα για το περιστατικό.

Η πρώην βουλευτής Mαριάμ Σολειμανχίλ είπε ότι η Ναμπιζάντα ήταν «μια αληθινή πρωτοπόρος - δυνατή, ειλικρινής γυναίκα που υπερασπίστηκε αυτό που πίστευε, ακόμη και μπροστά στον κίνδυνο» «Παρότι της προσφέρθηκε η ευκαιρία να φύγει από το Αφγανιστάν, επέλεξε να μείνει και να πολεμήσει για τον λαό της», έγραψε στο Twitter.

Η Ναμπιζάντα από την ανατολική επαρχία Nangarhar, εξελέγη βουλευτής το 2018 και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι την κατάκτηση των Ταλιμπάν. Ήταν μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Έρευνας Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η Χάνα Νόιμαν, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Είμαι λυπημένη και θυμωμένη και θέλω να το μάθει ο κόσμος!» μετά τη δολοφονία. «Σκοτώθηκε στο σκοτάδι, αλλά οι Ταλιμπάν χτίζουν το σύστημά τους για το έμφυλο απαρτχάιντ στο φως της ημέρας».

Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της πρώην υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι λυπάται για τον θάνατο της κας Ναμπιζάντα και ελπίζει ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν. Την χαρακτήρισε «εκπρόσωπο και υπηρέτρια του λαού».

Πολλές γυναίκες που είχαν εξέχουσες καριέρες στο Αφγανιστάν μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πριν από δύο δεκαετίες, εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.