ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ένταση Βρετανίας-Αργεντινής για τα Φόκλαντς

Νέα ένταση Βρετανίας-Αργεντινής για τα Φόκλαντς

«Παράνομες» χαρακτηρίζει η Αργεντινή τις έρευνες πετρελαίου από βρετανικές εταιρείες ανοικτά των νήσων Μαλβίνας ή Φόκλαντς.

Η Αργεντινή πρόκειται να μηνύσει πέντε εταιρείες, τις Desire Petroleum, Falkland Oil and Gas, Rockhopper Exploration, Borders and Southern Petroleum και Argos Resources, διότι συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στα διαφιλονικούμενα αυτά νησιά «χωρίς την άδεια» της και «μυστικά».

Η κυβέρνηση της Βρετανίας αντέδρασε σχεδόν αμέσως, ανακοινώνοντας ότι οι κάτοικοι των νήσων έχουν το «απολύτως νόμιμο» δικαίωμα να προχωρήσουν στην αξιοποίηση των φυσικών τους πόρων και ότι είναι το Μπουένος Άιρες το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο διεξάγοντας μια εκστρατεία εκφοβισμού.

Τρεις δεκαετίες μετά τον πόλεμο των Φόκλαντς/Μαλβίνας (2 Απριλίου-14 Ιουνίου 1982), η πιθανότητα εύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου συμβάλλει στην αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στη Βρετανία και στην Αργεντινή. Στην 30ή επέτειο από το ξέσπασμα της σύρραξης, το Μπουένος Άιρες κατηγόρησε το Λονδίνο ότι «στρατιωτικοποιεί» την περιοχή.