ΚΟΣΜΟΣ

Ρολόι της Αποκάλυψης: Η ανθρωπότητα θα ανακαλύψει πόσο κοντά είναι στην αυτοκαταστροφή

Ρολόι της Αποκάλυψης: Η ανθρωπότητα θα ανακαλύψει πόσο κοντά είναι στην αυτοκαταστροφή
AP Photo

Οι επιστήμονες του Bulletin of the Atomic Scientists, λαμβάνουν πολλούς παράγοντες υπόψη για τη ρύθμιση των δεικτών του Ρολογιού της Αποκάλυψης του όπως πυρηνική απειλή, κλιματική αλλαγή, δείκτες βιο-ασφάλειας και βιολογικής τρομοκρατίας, επεισόδια κυβερνοπολέμου, εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Κάθε χρόνο, οι ερευνητές καθορίζουν πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στο σημείο όπου μπορεί να τερματίσει την ύπαρξή της. Η φετινή ενημέρωση θα λάβει υπόψη και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πέρυσι, το Ρολόι της Αποκάλυψης σταμάτησε 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, όπου παρέμεινε από το 2020. Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ωστόσο, θα μπορούσε να φέρει το χρονόμετρο πιο κοντά στη μοιραία στιγμή της αυτοκαταστροφής, αναφέρει το Newsweek.

Αυτή η συμβολική οπτική αναπαράσταση του ρολογιού έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες από την επιστημονική κοινότητα για να δείξει πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στην αυτοκαταστροφή, με τα μεσάνυχτα να θεωρούνται η ώρα που θα συμβεί μια παγκόσμια καταστροφή.

Το 1947, στην αρχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το Ρολόι της Αποκάλυψης, ήταν επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα. Μετά την υπογραφή της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων το 1991, ο χρόνος επέστρεψε στα 17 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο δείκτης κινείται όλο και περισσότερο προς τα μεσάνυχτα.

Οι ερευνητές θα ανακοινώσουν στις 24 Ιανουαρίου του 2023 εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι απειλές για πυρηνικά όπλα έχουν ωθήσει την ανθρωπότητα πιο κοντά στην αυτοκαταστροφή.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοχρονιά: Τα πιο περίεργα έθιμα όταν το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα

«Το ρολόι της Αποκάλυψης»: Υψηλός ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου το 2023