ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστής έπαιζε πασιέντζα στη δίκη του Μπρέιβικ

Δικαστής έπαιζε πασιέντζα στη δίκη του Μπρέιβικ

Με την κατάθεση του πανεπιστημιακού Ματίας Γκερντέλ συνεχίστηκε η δίκη του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο Όσλο, για τον οποίο υποστήριξε ότι η προσωπικότητά του δεν αποτελεί «μυστήριο», είναι «απλά ένας φασίστας».

Ο καθηγητής της ιστορίας των θρησκειών στο πανεπιστήμιο Ουψάλα της Σουηδίας είπε στο δικαστήριο ότι ο ακροδεξιός τρομοκράτης είχε μοιραστεί τις επικριτικές του απόψεις για το Ισλάμ και το φεμινισμό με πολλούς άλλους που επίσης πίστευαν ότι η Ευρώπη αντιμετώπιζε έναν εμφύλιο πόλεμο.

Αν και επισήμανε ότι δεν είναι ψυχίατρος, ο Γκερντέλ υπογράμμισε ότι οι «αυτές οι διεστραμμένες απόψεις. . . δεν είναι κάτι το μοναδικό, αλλά πολύ κοινό στο πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ο Μπρέιβικ ανήκει».

Ο Γκερντέλ είπε στο δικαστήριο ότι η ανάλυση που έκανε διαβάζοντας το μανιφέστο των 1.500 σελίδων που δημοσίευσε ο Μπράιβικ λίγο πριν διαπράξει το μακελειό έδειξε ότι είχε αντλήσει εκτεταμένα τμήματά του από ιστοτόπους ακροδεξιών και αντιισλαμικών οργανώσεων.

Πάντως, αμηχανία προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ ο Γκερντέλ έκανε μια συνοπτική παρουσίαση των ιδεολογικών καταβολών και των σχέσεων ανάμεσα σε διάφορες ακροδεξιές ομάδες, ένας από τους δικαστές διαπιστώθηκε πως έπαιζε πασιέντζα στον υπολογιστή του.

Αργότερα, ο ίδιος ο Μπρέιβικ κατέθεσε ότι περιστατικά στα οποία ο ίδιος ή φίλοι του υπέστησαν βία από μουσουλμάνους επηρέασαν τις απόψεις του.

Αναφέρθηκε σε γεγονότα από την παιδική του ηλικία και περιστατικά στα οποία ο ίδιος υπέστη ξυλοδαρμούς, ληστείες ή απειλές από μουσουλμάνους. Σε έναν καυγά, διηγήθηκε ο Μπρέιβικ, υπέστη κάταγμα στην μύτη και χρειάστηκε επέμβαση.

Όμως ορισμένοι από τους άλλοτε φίλους του είχαν καταθέσει ότι δεν θυμούνται κανένα τέτοιο επεισόδιο και ότι ο Μπρέιβικ ήθελε να κάνει την επέμβαση διότι δεν του άρεσε το σχήμα της μύτης του.