ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ νέος αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

O Mαρκ Άνγκελ
O Mαρκ Άνγκελ
ΑΡ

ΕΕ: Ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ εξελέγη στη τη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

O ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ από το Λουξεμβούργο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντικαθιστώντας την Εύα Καϊλή, μετά την καθαίρεσή της λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar-gate

Ο κ. Άνγκελ έλαβε 307 ψήφους υπέρ και θα αναλάβει καθηκοντα ως ο πέμπτος αντιπρόεδρος του ΕΚ. Η εκλογή του έγινε στον δεύτερο γύρο καθώς στον πρώτο δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία των 278, ευρωβουλευτών. Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων είχε προτείνει ως υποψήφια τη Γαλλίδα Γκουεντολίν Ντελμπός – Κόρφιλντ, ενώ η ακροδεξιά ομάδα ID την Ιταλίδα, Ανναλίσα Ταρντίνο.

Ο Άνγκελ γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο, στις 12 Μαρτίου του 1963 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης με δίπλωμα μεταφραστή για Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά. Υπήρξε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου (1994-2020) και στη συνέχεια βουλευτής (2004-2019), ενώ είναι Ευρωβουλευτής από το 2019.

Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Διεθνούς Ανάπτυξης, Μετανάστευσης και Ασύλου και μέλος της Επιτροπής Θεμάτων Φύλου, της Υγειονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.