ΚΟΣΜΟΣ

Ρίσι Σούνακ: «Συνελήφθη» χωρίς ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο - Θα γίνει έρευνα

O Ρίσι Σούνακ χωρίς ζώνη
O Ρίσι Σούνακ χωρίς ζώνη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ κινηματογραφήθηκε χωρίς ζώνη ασφαλείας σε αυτοκίνητο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Η αστυνομία του Λανκασάιρ κάνει έρευνα για το περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να μην φοράει ζώνη ασφαλείας ενώ ήταν επιβάτης σε αυτοκίνητο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, λέγοντας ότι ήταν «λάθος κρίσης» να βγάλει τη ζώνη ασφαλείας του για να γυρίσει ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας επιφέρει πρόστιμο έως 500 λίρες. Ο εκπρόσωπος του Σούνακ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «πιστεύει ότι όλοι πρέπει να φορούν ζώνη ασφαλείας». Το βίντεο - για το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης- δημοσιεύτηκε νωρίτερα στον λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Instagram.

το κλιπ, που διαρκεί περίπου ένα λεπτό, ο Σουνάκ φαίνεται να απευθύνεται στην κάμερα ενώ το αυτοκίνητο ταξιδεύει, με αστυνομικές μοτοσικλέτες να εμφανίζονται για λίγο στο βάθος. Οι επιβάτες που συλλαμβάνονται να μην φορούν ζώνη ασφαλείας όταν είναι διαθέσιμες, εκτός εάν καλύπτονται από έγκυρη εξαίρεση, λαμβάνουν επιτόπου πρόστιμο 100 λιρών που μπορεί να αυξηθεί σε 500 λίρες, εάν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

«Επώδυνο θέαμα»

Οι Εργατικοί είπαν ότι το βίντεο του Σουνάκ προστέθηκε σε μία «ατελείωτη οδυνηρή προβολή» αφού τον είδαν να αγωνίζεται να κάνει μια ανέπαφη πληρωμή με την κάρτα του πέρυσι. «Ο Ρίσι Σούνακ δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τη ζώνη ασφαλείας, τη χρεωστική του κάρτα, μια υπηρεσία τρένου, την οικονομία, αυτή τη χώρα», είπε μια εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος.

«Αυτή η λίστα μεγαλώνει κάθε μέρα και δημιουργεί ατελείωτες επώδυνες προβολές». Το περιστατικό ακολούθησε την κριτική που δέχθηκε ο πρωθυπουργός επειδή ταξίδεψε με αεροσκάφος της RAF για μια σειρά επίσημων επισκέψεων την Πέμπτη. Ο κύριος Σουνάκ έκανε το ταξίδι 230 μιλίων στο Μπλάκπουλ από το Λονδίνο με το αεροπλάνο, πριν πετάξει αργότερα 120 μίλια για το Ντάρλινγκτον.

Η αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Ντέιζι Κούπερ, δήλωσε: «Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει συνηθίσει πολύ να πετάει με ιδιωτικά τζετ και έχει ξεχάσει να φορά τη ζώνη ασφαλείας σε ένα αυτοκίνητο». Οι επιβάτες ηλικίας 14 ετών και άνω υποχρεούνται να φορούν ζώνη ασφαλείας σε αυτοκίνητα, φορτηγά και άλλα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων, εφόσον υπάρχει. Οι οδηγοί είναι υπεύθυνοι για επιβάτες κάτω των 14 ετών.

«Το 2021, το 30% όλων των θανάτων επιβατών αυτοκινήτων που καταγράφηκαν, δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείαςν. Αυτό είναι απαράδεκτα υψηλό ποσοστό, είπε ο βουλευτής των Εργατικών, Μπάρι Σίρμαν.