ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο «Spiegel» για τη «Μαρία»: Η σικάτη influencer που επινόησε το προσφυγικό δράμα

Σκάνδαλο «Spiegel» για τη «Μαρία»: Η σικάτη influencer που επινόησε το προσφυγικό δράμα

Αποδομούνται τα ρεπορτάζ του Spiegel - Η μυστηριώδης «Baidaa S.» που εξανάγκασε το γερμανικό περιοδικό να απολογηθεί 

Μια απελπισμένη Σύρια που διέφυγε στην Ελλάδα είχε μιλήσει για μια ιστορία στο «Spiegel»: Αφορούσε την νεκρή πρόσφυγα Μαρία, μια όπως αποκαλύπτεται πλασματική ιστορία. Αποδεικνύεται ότι η Σύρια στην πραγματικότητα είναι μία κοσμοπολίτισσα influencer, η οποία, όπως φαίνεται, είχε παίξει θέατρο το προηγούμενο διάστημα υποδυομένη μία γυναίκα που γνώριζε για το κοριτσάκι που εξαιτίας της ελληνικής αδιαφορίας έχασε τη ζωή του.

Ήταν το δεύτερο «χτύπημα» για το «Spiegel» μετά το σκάνδαλο Ρελότιους. Το γερμανικό περιοδικό έπρεπε να αφαιρέσει τρία άρθρα και ένα podcast για την νεκρή πρόσφυγα Μαρία από τον ιστότοπό του τον Νοέμβριο. Η τραγική ιστορία, που αποδείχτηκε εντελώς αβάσιμη καθώς το πεντάχρονο προσφυγόπουλο δεν υπάρχει, παραλίγο να μπλέξει τη χώρα σε διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία.

Το Spiegel αναγνωρίζει το λάθος του και αποσύρει οριστικά τα άρθρα για τη δήθεν νεκρή Μαρία

Tο Spiegel ζήτησε συγγνώμη για την περίπτωση της «5χρονης Μαρίας» που έχασε τη ζωή της σε νησίδα του Εβρού.

«Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας – ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς μας», σημειώνει σε δημοσίευμά του το Spiegel.

Ενδιαφέρον προκαλεί το δημοσίευμα μετά από, όπως αποκαλύπτει το Spiegel, την έρευνα εις βάθος που προηγήθηκε.

«Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού. Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν», αναφέρει το περιοδικό, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματά του.

Μακιγιαρισμένη και καλοντυμένη στο Instagram και στο TikTok

Η Baidaa S. παρουσιάστηκε στο κοινό ως η απελπισμένη εκπρόσωπος μιας ομάδας 38 προσφύγων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, φαίνεται αμφίβολο ότι η Baidaa έπρεπε να διαφύγει στη Γερμανία. Στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από όλο τον κόσμο. Την έβλεπαν ιδιαίτερα συχνά στην Κωνσταντινούπολη και τη Γερμανία, πάντα καλοντυμένη και μακιγιαρισμένη και σίγουρα όχι με πρησμένα μάτια, όπως στο «Spiegel». Η Baidaa S. αναδεικνύεται τώρα ως μία σικάτη influencer που έχει ήδη συγγράψει έξι βιβλία.

Η «Neue Zürcher Zeitung» έκανε όλη την έρευνα. Τράβηξε επίσης στιγμιότυπα οθόνης από τους λογαριασμούς της σε Instagram και Tiktok. «Τον Μάρτιο του 2021, για παράδειγμα, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram μιας γυναίκας που κρατά ένα φλιτζάνι καφέ και διαβάζει ένα βιβλίο, με τα πόδια της καλυμμένα με ένα χνουδωτό ύφασμα. Ως τοποθεσία δίνεται η «Γερμανία», γράφει το NZZ.

Οι δημοσιογράφοι που μετέδωσαν τις πληροφορίες

Η ελβετική εφημερίδα είναι σκληρή με τους Γερμανούς συναδέλφους της. Τους επικρίνει καθώς όπως φαίνεται δεν έψαξαν το θέμα και βασίστηκαν σε ψεύτικα γεγονότα.

Το NZZ αναφέρει επίσης πώς προέκυψαν τα δημοσιεύματα για την υποτιθέμενη προσφυγική τραγωδία. Η Baidaa S. «έχει έρθει σε επαφή με ελληνικές ΜΚΟ όπως το Alarm Phone και το Humanrights 360 μέσω κινητού τηλεφώνου από τον Ιούλιο του 2022, στέλνοντας φωτογραφίες, βίντεο και καλεί για βοήθεια. «Κανείς δεν μας θέλει, κανείς δεν μας βοηθά», λέει σε ένα βίντεο στα αγγλικά, στα όρια των δακρύων, «πεθαίνω από την πείνα και τη δίψα, πεθαίνω ψυχικά και σωματικά».

Λίγο μετά την άφιξή της στην Ελλάδα, η Baidaa S. εξαφανίστηκε ξαφνικά. Το NZZ κατάφερε να εντοπίσει το διαμέρισμά της. Αφού η Σύρια ανοίγει προσεκτικά την πόρτα του διαμερίσματος, ενημερώνει τους δημοσιογράφους του NZZ: «Όχι, δεν θέλει πλέον να μιλάει για την Ελλάδα» Η Baidaa S. δεν ενδιαφέρεται πλέον να μιλήσει με δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Η Ελλάδα συμπεριφέρεται φασιστικά στους πρόσφυγες – Στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Αιγαίο

Γερμανία: Πλοία ΜΚΟ διέσωσαν 90 μετανάστες στη Μεσόγειο

Αντζελίνα Τζολί: Εγκαταλείπει τον ΟΗΕ έπειτα από 21 χρόνια