ΚΟΣΜΟΣ

Τους «δίνει» όλους ο Παντσέρι την Τρίτη σε νέα κατάθεση - «Δεν φοβάται η Καϊλή»

Τους «δίνει» όλους ο Παντσέρι την Τρίτη σε νέα κατάθεση - «Δεν φοβάται η Καϊλή»

Σε νέες αποκαλύψεις αναμένεται να προβεί την Τρίτη, σε νέα του κατάθεση στο Βέλγιο ο Αντόνιο Παντσέρι σχετικά με το Qatar Gate. «Η Εύα Καϊλή δεν ανησυχεί» υποστηρίζει ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Όλη την αλήθεια για το σκάνδαλο Qatar Gate καλείται να πει την Τρίτη, μπροστά στους ανακριτές και σε τοποθεσία που δεν έχει γίνει γνωστή, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου, Αντόνιο Παντσέρι.

Αν η βελγική εισαγγελία κρίνει ότι δεν το έκανε, τότε η συμφωνία που έχει κάνει μαζί του για μειωμένη ποινή δεν θα ισχύσει. Πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα Euractiv, ανέφερε πως «Ο Παντσέρι θα δώσει και νέα ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Κατάρ και του Μαρόκο». Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμα πως πρόταση να ομολογήσει για να «πέσει στα μαλακά» είχε και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία όμως αρνείται να δηλώσει ένοχη. «Πολιτικά θα είχε τελειώσει, αλλά νομικά θα έπαιρνε καλύτερη ποινή».

Ένας από τους βασικούς λόγους που ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής αποφάσισε να μιλήσει στη βέλγικη εισαγγελία, φαίνεται να ήταν και η απόφαση της έκδοσης της κόρης του από την Ιταλία στο Βέλγιο, αλλά και το γεγονός πως Εύα Καϊλή και Φρανσέσκο Τζόρτζι αμέσως μετά τη σύλληψή τους, έριξαν τα πάντα στον Παντσέρι, δυσχεραίνοντας τη θέση του.

Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή δεν ανησυχεί

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Εύας Καϊλή τόνισε πως η εντολέας του δεν αισθάνεται ανησυχία για τα όσα πρόκειται να καταθέσει την Τρίτη ο Αντόνιο Παντσέρι.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα: «Γιατί ο Παντσέρι αποφάσισε τώρα να τα πει όλα; Έχουν εμπλακεί η γυναίκα του και η κόρη του στο σκάνδαλο, οπότε για να σώσει την οικογένειά του είναι ικανός να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα από άλλες χώρες και να υπογράψει ό,τι του ζητήσουν. Πρόσωπα που δεν έχουν ακουστεί ακόμα, από χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία και ίσως και Ελλάδα.

Απάντηση Δημητρακόπουλου στο Politico

Τις δοσοληψίες που είχε ο Παντσέρι είτε με το Κατάρ είτε με άλλες χώρες δεν τις ήξερε. Δεν ζητούσε πράγματα από την Καϊλή μέσω του συζύγου της». Για το πώς αισθάνεται η Εύα Καϊλή για τον σύζυγό της, ο συνήγορός της απάντησε: «Έχει προδοθεί, αισθάνεται ότι τον εμπιστεύθηκε και έβαλε το πρόβλημα στο σπίτι της».

Στο δημοσίευμα του Politico το οποίο αναφέρει ότι η αδερφή της Εύας Καϊλή, Μανταλένα, προσπάθησε να διαγράψει την εταιρεία της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ, απαντά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Το περιοδικό μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ονόματι ELONTech, μια φορά έλαβε 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Κοινοβούλιο.

Ο ένας εκ των δικηγόρων της Εύας Καϊλή, επισημαίνει ότι η εταιρεία δεν συνιστά ΜΚΟ ενώ όπως έχει επιβεβαιώσει η Κομισιόν δεν έχει λάβει χρηματοδότηση για δραστηριότητά της.

Όσο για τον ιστότοπο lobbyfacts.eu από τον οποίο φέρεται σύμφωνα με το Politico να ζήτησε η Μανταλένα Καϊλή να σβηστούν τα στοιχεία της ELONTech, ο κ. Δημητρακόπουλος υπογραμμίζει ότι δεν έχει σχέση με τον ευρωπαϊκό θεσμό διαφάνειας και πως παραπλανεί την κοινή γνώμη

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Δημητρακόπουλου

Σε συνέχεια του ανακριβούς δημοσιεύματος του διεθνούς ενημερωτικού website Politico, σχετικά με την δραστηριότητα του Ευρωπαϊκού Νομικού Παρατηρητηρίου για τις Νέες Τεχνολογίες-European Law Observatory on New Technologies – ELONTech,

Διευκρινίζεται ότι:

Το ELONTech συνιστά μια ελεύθερη μη-κερδοσκοπική, μη-πολιτική πρωτοβουλία επιστημόνων και επαγγελματιών από τον χώρο του Δικαίου και της Τεχνολογίας, η οποία από το 2018 χωρίς νομική προσωπικότητα ή τραπεζικό λογαριασμό, προσφέρει δυνατότητα ενημέρωσης για ζητήματα όπως ψηφιακή ταυτότητα, Δίκαιο και Τεχνητή Νοημοσύνη, Ψηφιακή Φορολόγηση, Έξυπνα Συμβόλαια , τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Metaverse , κα. Στην ομάδα του ELONTech συμμετείχαν προσωπικότητες διεθνούς κύρους , που εθελοντικά αφιέρωναν τον χρόνο τους, όποτε υπήρχε σχετική πρόσκληση.

Το ELONTech δεν είναι ΜΚΟ.

Στις -κυρίως- διαδικτυακές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει, παρακολούθησαν και συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 εγγεγραμμένοι. Ενώ στο πέρας του χρόνου φιλοξενήθηκαν περισσότεροι από 100 ομιλητές-ειδικοί και κορυφαίοι στοχαστές, οι οποίοι εθελοντικά μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με το κοινό του ELONTech. Επίσης συμμετείχαν δεκάδες πολιτικοί και πολιτικά στελέχη κρατών και φορέων εντός και εκτός ΕΕ.

Το ELONTech ουδέποτε ζήτησε χρήματα από τους συμμετέχοντες στις ημερίδες και τα σεμινάρια που διοργάνωνε. Το ELONTech ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ.

Η Κομισιόν έχει επιβεβαιώσει πως το ELONTech ουδέποτε έλαβε χρηματοδότηση για καμία δραστηριότητά του και πως δεν έχει προσφέρει ποτέ υπηρεσίες στο EU Blockchain Observatory.

Το ίδιο το EU Transparency Registry-ο επίσημος θεσμικός φορέας της ΕΕ- διαπιστώνοντας ότι το ELONTech είναι ανενεργής εγγραφή, το διέγραψε από Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ. Είναι ανακριβές ότι η διαγραφή έγινε με πρωτοβουλία της Μ. Καϊλή, ή ότι ζήτησε την διαγραφή, καθώς δεν γνώριζε για την συγκεκριμένη καταχώρηση ότι υπήρχε.

Ο ιστότοπος lobbyfacts.eu ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τον ευρωπαϊκό θεσμό διαφάνειας, συνεχίζει αδικαιολόγητα να περιλαμβάνει στις λίστες της το ELONTech , παρόλο που η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία το έχει διαγράψει, παραπλανώντας έτσι την κοινή γνώμη ότι το ELONTech προσφέρει υπηρεσίες λομπινγκ, πράγμα αναληθές

Σχετικές ειδήσεις