ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Γίγαντες» των μέσων ενημέρωσης κάνουν μαζικές απολύσεις

Μαζικές απολύσεις στα αμερικανικά μίντια
Μαζικές απολύσεις στα αμερικανικά μίντια
ΑΡ

Οι γίγαντες των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ ανακοινώνουν απολύσεις προσωπικού εν μέσω ζοφερού οικονομικού κλίματος

Αρκετά μεγάλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει μαζικές απολύσεις εν μέσω επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος. Η λίστα περιλαμβάνει κολοσσούς από το CNN και το Vox, μέχρι το BuzzFeed και την Washington Post που ανακοίνωσαν ότι θα απολύσουν σημαντικό αριθμό προσωπικού.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από μεγάλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης αυτόν τον μήνα, λίγο αφότου τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και η Amazon έλαβαν παρόμοιες αποφάσεις για περικοπές στο προσωπικό.

Απολύσεις στον κλάδο των ΜΜΕ

Την Παρασκευή (20/1), η Vox Media, ιδιοκτήτρια των ιστοσελίδων Vox και The Verge εκτός από το New York Magazine, ανακοίνωσε ότι το 7% του προσωπικού της θα απολυθεί. Από το σύνολο των 1.900 υπαλλήλων της Vox, περίπου 130 θα αντιμετωπίσουν απώλεια θέσεων εργασίας.

Η Vox κυκλοφόρησε ένα σημείωμα στο οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος Jim Bankoff ενημέρωσε τους υπαλλήλους για «τη δύσκολη απόφαση να μειωθεί περίπου το 7% του προσωπικού μας σε όλα τα τμήματα λόγω του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος που επηρεάζει την επιχείρηση και τον κλάδο μας».

Το CNN μειώνει επίσης προσωπικό. Τον Οκτώβριο του 2022, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNN, Chris Licht, έκανε λόγο για μελλοντικές απώλειες θέσεων εργασίας λόγω «ευρείας ανησυχίας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές». Ένα μήνα αργότερα, τον Νοέμβριο, το CNN «ψαλίδισε» εκατοντάδες θέσεις εργασίας, αν και ο ακριβής αριθμός των απολύσεων παραμένει αβέβαιος. Υπάλληλοι υψηλού προφίλ, όπως ο πολιτικός ρεπόρτερ Chris Cillizza και ο παρουσιαστής Robin Meade, έχασαν τις δουλειές τους.

Σε ένα σημείωμα που εστάλη στο προσωπικό, ο Licht είπε ότι οι απολύσεις ήταν σαν μια «γροθιά» αλλά «είναι απαραίτητες και θα μας κάνουν πιο δυνατούς και σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουμε μεγάλα στοιχήματα στο μέλλον χωρίς φόβο αποτυχίας». Οι απολύσεις του Νοεμβρίου ήταν οι δεύτερες που έγιναν στο CNN μετά την κατάργηση της πλατφόρμας ροής εκατό εκατομμυρίων δολαρίων CNN+ μόλις τρεις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της. Περίπου 350 θέσεις μειώθηκαν λογω της αποτυχημένης υπηρεσίας ροής.

Το BuzzFeed έχει μειώσει με τη σειρά του προσωπικό. Η εταιρεία πολυμέσων απέλυσε το 12% του εργατικού της δυναμικού τον Δεκέμβριο του 2022. Περίπου 180 υπάλληλοι του BuzzFeed έχασαν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα. Μια ανακοίνωση από την Washington Post τον Δεκέμβριο περιέγραφε σχέδια για περικοπές το 2023. Ο ιδιοκτήτης της Washington Post Τζεφ Μπέζος, έδωσε το παρών σε μία συνάντηση συντακτών στο γραφείο της εφημερίδας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας σε περαιτέρω εικασίες για απώλεια θέσεων εργασίας.

Αιτίες απολύσεων

Πολλές από τις μεγάλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης που πρόσφατα απέλυσαν μεγάλο αριθμό προσωπικού έχουν κατηγορήσει για τις απολύσεις το επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα. Η Gannett, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εφημερίδων στις ΗΠΑ, απέλυσε διακόσια μέλη του προσωπικού στα τέλη του περασμένου έτους.

«Αν και είναι απίστευτα δύσκολο, η εφαρμογή αυτών των βελτιώσεων και η αποφασιστική ανταπόκριση στη συνεχιζόμενη μακροοικονομική αστάθεια θα συνεχίσει να ωθεί το μέλλον της Gannett», δήλωσε εκπρόσωπος της αφού η εταιρεία περιόρισε το 6% του εργατικού δυναμικού της.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Buzzfeed Jonah Peretti εξέφρασε παρόμοια αίσθηση, λέγοντας: «Για να αντιμετωπίσει το BuzzFeed μια οικονομική ύφεση που πιστεύω ότι θα επεκταθεί μέχρι το 2023, πρέπει να προσαρμοστούμε, να επενδύσουμε στη στρατηγική μας για να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το κοινό μας και να αναπροσαρμόσουμε τη δομή του κόστους μας».

Οι απολύσεις στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης δεν ήταν τόσο δραματικές όσο στον μεγάλο τεχνολογικό τομέα. Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει δώδεκα χιλιάδες εργαζόμενους νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Amazon ανακοίνωσε επίσης ότι θα περικόψει δεκαοκτώ χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η Microsoft εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι θα περικόψει δέκα χιλιάδες θέσεις.

Πολλοί οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ απειλούνται με ύφεση. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι μια οικονομική συρρίκνωση θα σημειωθεί το 2023. Πολλοί έχουν κατηγορήσει τις πολιτικές επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας που επηρεάζουν και την απασχόληση.

Πηγή: Greek Reporter