ΚΟΣΜΟΣ

Qatar-gate: Eλεύθερες η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι, μετά το «ντιλ» του με τις βελγικές Αρχές

Ελεύθερες η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι
Ελεύθερες η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι
Α.Ρ

Qatar-gate: Αφέθηκαν ελεύθερες η κόρη και η σύζυγος του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, όπως δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Το Εφετείο της Μπρέσια αποφάσισε την απελευθέρωση της κόρης και της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι, Σίλβια και Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, οι οποίες βρίσκονταν σε κάτ' οίκον περιορισμό. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της βελγικής εισαγγελίας να αποσύρει το αίτημα έκδοσής τους από την Ιταλία, αλλά και της στενής όπως όλα δείχνουν συνεργασίας του Αντόνιο Παντσέρι με τους εισαγγελείς των Βρυξελλών.

Τα δύο ποινικά τμήματα του Εφετείου της Μπρέσια, γράφει ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Claudio Castelli, «έλαβαν υπόψη το σημείωμα από το Γραφείο Εκπαίδευσης των Βρυξελλών που έλαβαν χθες το απόγευμα το οποίο παραιτείται από τη διαδικασία παράδοσης και έχει ανακαλέσει το ασφαλιστικό μέτρο του κατ' οίκον περιορισμού για τις Σίλβια Παντσέρι και Κολεόνι Μαρία Ντολόρες».

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν απο χθες ότι η Εισαγγελία των Βρυξελλών επρόκειτο να αποσύρει το αίτημα έκδοσης των δύο γυναικών από την Ιταλία στο Βέλγιο. «Η αλλαγή στάσης», σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης των δύο γυναικών «συμπεραίνεται από επίσημο έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες ώρες», όπως γράφει η εφημερίδα La Stampa.

Οι δικηγόροι της Σίλβια Παντσέρι ανακοίνωσαν ότι έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας κατά της απόφασης του Εφετείου της Μπρέσια, να εκδοθεί η πελάτισσά τους στο Βέλγιο. Η σχετική ετυμηγορία για την έκδοση της κόρης και της συζύγου του Παντσέρι αναμένεται στις 31 Ιανουαρίου.

Αν, όμως, επιβεβαιωθεί και επίσημα η αλλαγή στάσης των Βέλγων εισαγγελέων, θα σημαίνει ότι πλέον η διαδικασία στερείται αντικειμένου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνδέεται με την απόφαση του Αντόνιο Παντσέρι να συνεργαστεί, ως «μετανοημένος», με τη βελγική δικαιοσύνη.

Ο πρώην ευρωβουλευτής έδειξε την προθυμία του να συνεργαστεί, με αντάλλαγμα φυλάκιση ενός έτους και κατάσχεση ενός εκατομμυρίου ευρώ, το χρηματικό ποσό δηλαδή που βρέθηκε πάνω-κάτω στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, στο σπίτι της οικογένειας στο Calusco D'Adda, στο Μπέργκαμο, και σε τρεχούμενους λογαριασμούς που διατηρούν ο ίδιος και η κόρη του.

Η Εύα Καϊλή την ίδια στιγμή παραμένει στις φυλακές των Βρυξελλών μετά και την απόφαση του Προδικαστικού Συμβουλίου να συνεχιστεί η προφυλάκισή της, ενώ άγνωστο παραμένει αν ο Παντσέρι θα μιλήσει και για δική της εμπλοκή στην υπόθεση.