ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το νέο υπερόπλο της NASA που θα φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια

Πύραυλος
Πρόκειται για ένα ισχυρό και προηγμένο σχέδιο πυραυλοκινητήρα
NASA

Πρόκειται για ένα πυραυλοκινητήρα ο οποίος διαφέρει αρκετά από τα κλασσικά συστήματα πυραύλων της NASA, αφού η ώθησή του χρησιμοποιεί ένα φαινόμενο «έκρηξης» το οποίο ονομάζεται υπερηχητική καύση

Ένα νέο «υπερόπλο» το οποίο αναμένεται να αλλάξει τα διαστημικά ταξίδια ετοιμάζει η NASA, ομάδα μηχανικών της οποίας ανέπτυξε και δοκίμασε την πρώτη κλίμακας περιστρεφόμενη μηχανή πυραύλων με όνομα RDRE.

Πρόκειται για ένα ισχυρό και προηγμένο σχέδιο πυραυλοκινητήρα ο οποίος αναμένεται να είναι η αρχή για τον μετέπειτα τρόπο κατασκευής των συστημάτων προώθησης της Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος.

Σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά η NASA, ο RDRE διαφέρει αρκετά από τα κλασσικά συστήματα πυραύλων αφού η ώθησή του χρησιμοποιεί ένα φαινόμενο «έκρηξης» το οποίο ονομάζεται υπερηχητική καύση.

Η λειτουργία του νέου πυραυλοκινητήρα, παράγει περισσότερη ισχύ και έχεις ως προνόμιο να χρησιμοποιεί λιγότερα καύσιμα από τα σημερινά συστήματα. Μάλιστα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει τόσο σκάφη που κατευθύνονται από τον άνθρωπο όσο και διαπλανητικά οχήματα σε προορισμούς στο βαθύ διάστημα, όπως η Σελήνη και ο Άρης.

Οι μηχανικοί στο Marshall Space Flight Center της NASA στο Huntsville και ο κύριος συνεργάτης τους IN Space LLC, που βρίσκεται στο West Lafayette, επιβεβαιώνουν τα δεδομένα από τις δοκιμές των RDRE που πραγματοποιήθηκαν το 2022 στην East Test Area του Marshall.

Ο κινητήρας πυροδοτήθηκε πάνω από δώδεκα φορές με διάρκεια σχεδόν 10 λεπτών.

Ο RDRE πέτυχε τον πρωταρχικό του στόχο δοκιμής αποδεικνύοντας ότι το υλικό του μπορούσε να λειτουργήσει για μεγάλη διάρκεια, ενώ αντέχει στην ακραία θερμότητα και πίεση που δημιουργούν οι εκρήξεις

Ενώ λειτουργούσε με τέρμα γκάζι, ο RDRE παρήγαγε πάνω από 4.000 λίβρες ώθησης για σχεδόν ένα λεπτό με μέση πίεση θαλάμου 622 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα, την υψηλότερη βαθμολογία πίεσης για αυτόν τον σχεδιασμό στην καταγραφή