ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: ΗΠΑ, ΟΗΕ και Βρετανία καταδικάζουν την επίθεση στη συναγωγή της Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: ΗΠΑ, ΟΗΕ και Βρετανία καταδικάζουν την επίθεση στη συναγωγή της Ιερουσαλήμ
Getty Images

Ισραήλ: Την επίθεση, που συνέπεσε με τη Διεθνή Ημέρα, καταδίκασαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Σε καταδίκη της αιματηρής επίθεσης που σημειώθηκε στη συναγωγή στην Ιερουσαλήμ με οκτώ νεκρούς προχώρησε ο Λευκός Οίκος.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη στυγερή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε απόψε σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ και είμαστε σοκαρισμένοι από την απώλεια ζωών. Η επίθεση, κατά τραγικό τρόπο, σημειώθηκε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όταν σε όλον τον κόσμο τιμάται η μνήμη εκείνων που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας να παράσχουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ μετά την επίθεση σε συναγωγή, στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, όπου σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

Την επίθεση, που συνέπεσε με τη Διεθνή Ημέρα, καταδίκασαν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Γκουτέρες σημείωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ζήτησε από όλους «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Το χρονικό της επίθεσης

Στις 20.15 τοπική ώρα άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με τουλάχιστον οκτώ άτομα να χάνουν τη ζωή τους σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 12.

Λίγο νωρίτερα, η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» ανέφερε η υπηρεσία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό, σκοτώθηκε από τις αρχές καθώς προσπαθούσε να διαφύγει. Ο ίδιος, πυροβόλησε και κατά των αστυνομικών πριν πέσει νεκρός.

«Πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για "τρομοκρατική επίθεση".

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης άρχισε να πυροβολεί την ώρα που έβγαινε κόσμος από τη συναγωγή.

Το όπλο του δράστηTwitter

Τουλάχιστον πέντε από τα θύματα, μία γυναίκα και τέσσερις άνδρες, ανέφερε μέλος της Μαγκέν, ήταν ήδη νεκρά όταν έφτασαν οι διασώστες. Άλλοι τρεις τραυματίες διακομίστηκαν σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης και ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στη συναγωγή είχε ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου (Σαμπάτ) όταν ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ, γύρω στις 20.15 το βράδυ.