ΚΟΣΜΟΣ

Άλαν Κάμινγκ: Επιστρέφει το βασιλικό παράσημο και καταγγέλει τοξικότητα της αυτοκρατόριας

Άλαν Κάμινγκ: Επιστρέφει το βασιλικό παράσημο και καταγγέλει τοξικότητα της αυτοκρατόριας
Getty Images

Βρετανία: Η απόφαση του Σκωτσέζου ηθοποιού εντάσσεται στο πλαίσιο της αμφισβήτησης του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, που εκτείνεται πλέον σε πολλούς τομείς.

 

Την απόφασή του να επιστρέψει το βασιλικό παράσημο, το οποίο του απονεμήθηκε το 2009 γνωστοποίησε ο Σκωτσέζος ηθοποιός Άλαν Κάμινγκ, γνωστός για τη συμμετοχή του σε πολλές τηλεοπτικές σειρές αλλά και από τις ταινίες X-Men, καταγγέλοντας την «τοξικότητα της βρετανικής αυτοκρατορίας».

Η απόφαση αυτή του 58χρονου ηθοποιού εντάσσεται στο πλαίσιο της αμφισβήτησης του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας, που εκτείνεται πλέον σε πολλούς τομείς.

Ο Άλαν Κάμινγκ την ημέρα της παρασημοφόρησής τουShutterstock

Σε ένα κείμενο που ανάρτησε ο ίδιος στο Instagram, υπενθυμίζει ότι του απονεμήθηκε το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Όμως «ο θάνατος της βασίλισσας» Ελισάβετ Β΄ τον Σεπτέμβριο και «οι συζητήσεις γύρω από τον ρόλο της μοναρχίας και ιδίως ο τρόπος με τον οποίο η βρετανική αυτοκρατορία εκμεταλλεύτηκε τους ιθαγενείς πληθυσμούς (ή τον θάνατό τους) σε όλον τον κόσμο μου άνοιξαν πραγματικά τα μάτια», αναφέρει ο ηθοποιός.

«Οι καιροί και οι νόμοι άλλαξαν στις ΗΠΑ» και «τα πλεονεκτήματα που έδωσε αυτό το παράσημο το 2009 είναι τώρα «λιγότερο ισχυρά από τον φόβο μου ότι θα συνδεθώ με την τοξικότητα της αυτοκρατορίας», συνεχίζει. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να επιστρέψει το βραβείο του σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Δεκέμβριο, ο Ουαλός ηθοποιός Μάικλ Σιν επέστρεψε και αυτός το παράσημό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δόθηκε ο τίτλος του «Πρίγκιπα της Ουαλίας» στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, τον Ουίλιαμ.

Το 1969 ο Τζον Λένον επέστρεψε το παράσημο του Τάγματος διαμαρτυρόμενος για την εμπλοκή της Βρετανίας στον εμφύλιο πόλεμο της Νιγηρίας και τη στήριξη που εξέφραζε το Λονδίνο στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.