ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία «βραχυκύκλωσε» το ΝΑΤΟ - Αποσύρει το αίτημά της η Σουηδία

Η Τουρκία «βραχυκύκλωσε» το ΝΑΤΟ - Αποσύρει το αίτημά της η Σουηδία

ΝΑΤΟ... τέλος τουλάχιστον προς το παρόν για την Σουηδία σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Η αντίδραση της Τουρκίας. 

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπάιας Μπίλστρομ σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προσωρινά σταματήσει. Προσπαθούσε να αντιδράσουμε μετά τις προβοκατόρικες δράσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου».

Ο Μπίλστρομ, σημείωσε ακόμα ότι οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ έχουν διακοπεί. Τόνισε ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ξανά και σημείωσε την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το καλοκαίρι σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen.

Η Φινλανδία από την πλευρά της, ξεκαθάριζε την περασμένη εβδομάδα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί μόνη της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο με τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο έμπαιναν συγκεκριμένοι όροι ώστε να μην βάλει «βέτο» στην ένταξή τους.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις και προβοκάτσιες όμως με το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου, οδήγησαν τις σχέσεις των δύο πλευρών σε ρήξη. Η Άγκυρα για χρόνια κατηγορεί τη Στοκχόλμη πως δίνει άσυλο σε «τρομοκράτες» αλλά και Γκιουνελιστές.

«Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές»

Τούρκος αναλυτής ανέφερε σχετικά πως «Πιστεύω ότι έχουν εμπλοκή οι ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές. Ακόμα και αν η Σουηδία το θελήσει πλέον, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει.

Ο ίδιος αναλυτής, μιλώντας στο CNN Turk, ανέφερε: «Η Τουρκία είναι η χώρα - κλειδί. Είπαμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αν δεν πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Σουηδία δεν κατάφερε να φτάσει ούτε κάπου κοντά στη γραμμή που χαράξαμε. Είναι καθαρό τι χρειάζετια να κάνει η Σουηδία. Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Η Σουηδία προσπάθησε απλώς να μπει στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ένα μεγάλο μέρος της σουηδικής κοινής γνώμης λέει όχι. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές».

Σχετικές ειδήσεις