ΚΟΣΜΟΣ

Παζάρια Ερντογάν με το βέτο στο ΝΑΤΟ: «Θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τη Φινλανδία από τη Σουηδία»

Παζάρια Ερντογάν με το βέτο στο ΝΑΤΟ: «Θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τη Φινλανδία από τη Σουηδία»

Με διαφορετικό τρόπο θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για είσοδο στο ΝΑΤΟ, αναλόγως ποιος... του κάνει τα χατήρια.

«Αν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή σε ομιλία του, αναφερόμενος στο γεγονός ότι χθες η Σουηδία έθεσε εαυτόν εκτός ΝΑΤΟ, εξαιτίας των εμποδίων που ο ίδιος προβάλλει.

«Η Σουηδία θα σοκαριστεί αν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα από αυτό στη Φινλανδία», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Εξαφάνισαν το Ισλάμ με το κάψιμο του Κορανίου; Απλά έδειξαν ότι είναι διεφθαρμένοι», ανέφερε επίσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε: «Είπαμε ότι πρέπει να μας εκδώσουν τους τρομοκράτες. Δώσαμε μια λίστα με 120 άτομα. Αν δεν εκδώσουν τους τρομοκράτες, τότε λυπούμαστε, δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Η Άγκυρα κατακρίνει εδώ και καιρό τη Στοκχόλμη για τη στέγαση μελών διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως μελών του PKK και, τα τελευταία χρόνια, της τρομοκρατικής ομάδας Γκιουλενιστών (FETO).

Χθες, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπάιας Μπίλστρομ σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προσωρινά σταματήσει. Προσπαθούσε να αντιδράσουμε μετά τις προβοκατόρικες δράσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου».

Ο Μπίλστρομ, σημείωσε ακόμα ότι οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ έχουν διακοπεί. Τόνισε ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ξανά και σημείωσε την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το καλοκαίρι σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen.

Η Φινλανδία από την πλευρά της, ξεκαθάριζε την περασμένη εβδομάδα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί μόνη της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο με τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο έμπαιναν συγκεκριμένοι όροι ώστε να μην βάλει «βέτο» στην ένταξή τους.