ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πληροφορίες ότι ο Άντονι Μπλίνκεν αναβάλλει το ταξίδι στην Κίνα

Άντονι Μπλίνκεν
Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται
Associated Press

Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, όπως μετέδωσαν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται.

Το Bloomberg σημείωσε ακόμη ότι το ταξίδι θα αναβληθεί. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Κίνα: «Ήταν μετεωρολογικό μπαλόνι, λυπούμαστε, παρασύρθηκε»

Την Παρασκευή, πάντως, το Πεκίνο απολογήθηκε για το περιστατικό. Όπως ανακοίνωσε, το κατασκοπευτικό μπαλόνι -ένα «αερόπλοιο»-, που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικούς έρευνες, εκφράζοντας τη λύπη του καθώς το αερόπλοιο παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσιγκτον για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε το Πεκίνο.

«Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», συμπλήρωσε.