ΚΟΣΜΟΣ

Πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 11 νεκροί - Προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Πολικές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 11 νεκροί - Προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι
AP

«Επικό κύμα ψύχους» σαρώνει ΗΠΑ και Καναδά - Στους -50 βαθμούς η θερμοκρασία

Κακοκαιρία άνευ προηγουμένου «σαρώνει» τις βορειοανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τον Καναδά αυτό το Σαββατοκύριακο με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους -50 βαθμούς σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες στην βόρεια Αμερική.

Οι παγωμένες θάλασσες καπνίζουν ενώ οι δρόμοι είναι τόσο ολισθηροί που στο Τέξας και την Οκλαχόμα μετράνε τουλάχιστον 11 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα.

Το πολικό ψύχος χαρακτηρίζεται τόσο επικίνδυνοι που όποιος κυκλοφορεί μπορεί να πάθει κρυοπάγημα μέσα σε λίγα λεπτά. Η Βοστώνη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή (03/02).

Οι πολίτες προσπαθούν να βοηθήσουν όσους συνανθρώπους τους έχουν ανάγκη, αφήνοντας σκουφιά και γάντια στα πάρκα.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. εφιστούν προσοχή και ενημερώνουν ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν κάτω από -50 βαθμούς Κελσίου σε βορειότερες περιοχές του Κεμπέκ.

Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Hydro-Québec προβλέπει ότι σήμερα και αύριο θα καταγραφεί ρεκόρ κατανάλωσης και προέτρεψε τους πελάτες της να κάνουν οικονομία ενέργειας.

Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα βιώνουν αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το πιο πρόσφατο, ανήμερα των Χριστουγέννων, ήταν μια χιονοθύελλα που έθαψε την πόλη Μπάφαλο, στη βορειοδυτική Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.