ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Ασθενείς πεθαίνουν αβοήθητοι σε νοσοκομείο της Αντιόχειας

Λεηλασίες και ιστορίες καταστροφής μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία
Λεηλασίες και ιστορίες καταστροφής μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία
ΑΡ

Σεισμός στην Τουρκία: Ασθενείς έχουν αφεθεί να πεθάνουν σε ένα τουρκικό κυβερνητικό νοσοκομείο που εγκαταλείφθηκε από ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με το Sky News. Υπάρχουν αναφορές για λεηλασίες

Κάτοικοι της Aντιόχειας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, έχουν καταφύγει σε λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ αφού έμειναν χωρίς φαγητό, σπίτια ή βοήθεια, αναφέρει η ανταποκρίτρια του Sky News, Άλεξ Κρόφορντ από τα περίχωρα της πόλης.

Οι εθελοντές χρησιμοποιούν αξίνες, σφυριά και τα γυμνά τους χέρια για να σκάψουν προς τις φωνές που ακούγονται κάτω από τα ερείπια. «Πολλοί άνθρωποι σε αυτήν την επαρχία αισθάνονται ότι έχουν ξεχαστεί, ότι δεν έχουν λάβει βοήθεια, ότι ακόμα δεν λαμβάνουν βοήθεια», είπε ο Κρόφορντ.

Είπε ότι οι ασθενείς παραμένουν μέσα στο κεντρικό κρατικό νοσοκομείο της περιοχής, το οποίο έχει μερικώς καταστραφεί. «Υπάρχουν ακόμη ασθενείς εκεί μέσα, κάποιοι από αυτούς έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό, άλλοι έχουν πεθάνει επειδή δεν είχαν λάβει φροντίδα στο ενδιάμεσο».

Η Αντιόχεια είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Τουρκίας η οποία έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων που έχουν εκτοπιστεί λόγω εμφυλίου πολέμου πέρα από τα σύνορα. «Είμαστε μόνο στα προάστια και σχεδόν κάθε κτήριο εδώ έχει επηρεαστεί με κάποιο τρόπο» μετέδωσε ο ανταποκριτής

Και συνέχισε: «Είδαμε πλήθη ανθρώπων να λεηλατούν ένα από τα σούπερ μάρκετ λέγοντας ότι πεινούσαν, δεν είχαν πού να μείνουν, ούτε σπίτι, ούτε φαγητό και, κυρίως, καμία βοήθεια αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι το συνεχές μήνυμα που λαμβάνουμε. από τους ανθρώπους αυτής της περιοχής».

Η Αντιόχεια είναι ευάλωτη στους μετασεισμούς και οι δονήσεις συνεχίζονται στην περιοχή σήμερα το πρωί.

Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που φθάνει είναι «πολύ ανοργάνωτο» και οι εθελοντές αναλαμβάνουν δράση, σκάβοντας με γυμνά χέρια για να απομακρύνουν τα συντρίμμια. «Δεν υπάρχει μεγάλη μαζική οργανωμένη βοήθεια, που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι εδώ», λέει η δημοσιογράφος.

«Έχουν πολύ θυμό, νιώθουν σαν να έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Πολλοί συγγενείς λένε οτι μπορούν να ακούσουν τους συγγενείς τους που είναι θαμμένεοι από κάτω. Έχουμε ζήσει στιγμές πραγματικής χαράς και ελπίδας. Ένα μικρό μωρό βγήκε ζωντανό πριν λίγες ώρες»