ΚΟΣΜΟΣ

«Βουλιάζει» η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν - Μόνο το 41% των Αμερικανών τον επιδοκιμάζει

«Βουλιάζει» η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν - Μόνο το 41% των Αμερικανών τον επιδοκιμάζει
Associated Press

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του παραμένει η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λίγες ώρες πριν από την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τριήμερης έρευνας, το 41% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του προέδρου Μπάιντεν, ποσοστό αυξημένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos πριν από τρεις εβδομάδες.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 65% των ερωτηθέντων εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο. Πέρυσι το ποσοστό αυτό κυμαινόταν στο 58%.

Έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με την υγειονομική κρίση της Covid-19 και την εκτόξευση του πληθωρισμού, ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκίνησε το 2023 ενθαρρυμένος από τα θετικά για τους Δημοκρατικούς αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών και τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Στον αντίποδα, δέχθηκε επικρίσεις για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν πρόσφατα στο σπίτι του, αφότου είχε καταδικάσει τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ για τον ίδιο λόγο.

Το χαμηλό ποσοστό της δημοτικότητάς του αναμφίβολα προβληματίζει τον Τζο Μπάιντεν, αφού διατηρήθηκε κοντά στο 40% στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς που πέρασε (σ.σ. υποχώρησε ακόμη και στο 36% τον Μάιο και τον Ιούνιο).

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν περιστασιακά μόνο χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, αν και ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε μεγάλο μέρος της θητείας του στον Λευκό Οίκο (2017-2021) σε επίπεδα όμοια με αυτά του Δημοκρατικού Μπάιντεν. Μάλιστα η δημοτικότητα του Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2017 είχε κατακρημνιστεί στο 33%.

Ο 80χρονος Μπάιντεν αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Παρά το χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας του ίδιου, η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε ότι οι Αμερικανοί προτιμούν τους Δημοκρατικούς έναντι των Ρεπουμπλικάνων για να χειριστούν μια σειρά ζητημάτων, όπως: η υγειονομική περίθαλψη, τα δικαιώματα των γυναικών, ο περιορισμός της οπλοκατοχής, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η αγορά εργασίας. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας, τα ποσοστά Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δεν έχουν μεγάλες διαφορές.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.029 ενηλίκων και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.