ΚΟΣΜΟΣ

Στις 6 Ιουλίου στο Παρίσι η επόμενη συνάντηση των Φίλων της Συρίας

Στις 6 Ιουλίου στο Παρίσι η επόμενη συνάντηση των Φίλων της Συρίας

Η επόμενη συνάντηση της ομάδας των Φίλων της Συρίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Ιουλίου στο Παρίσι, όπως διευκρίνισε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας «την ανησυχητική επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία».

«Η συνάντηση της ομάδας των φίλων του συριακού λαού θα κινητοποιήσει όλα τα κράτη και τους οργανισμούς που επιθυμούν να στηρίξουν τον συριακό λαό, την ώρα που επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας και συνεχίζεται η καταστολή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπερνάρ Βαλερό.

«Αυτή η συνάντηση, στην οποία θα έχει θέση η συριακή αντιπολίτευση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν με την προοπτική μιας δημοκρατικής μετάβασης που θα απαντά στις προσδοκίες του συριακού λαού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντηση των Φίλων της Συρίας στην Κωσταντινούπολη, πολλές χώρες έθιξαν το θέμα της ενεργοποίησης του κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει μέτρα, που μπορεί να εμπεριέχουν τη χρήση ένοπλης βίας, για να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του.

Η ιδέα της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα, καθώς το σχέδιο του Κόφι Ανάν και η ανάπτυξη παρατηρητών στη Συρία, αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικά.

Αντίθετοι σε κάθε σχέδιο απομάκρυνσης του Άσαντ από την εξουσία, είναι η Ρωσία και η Κίνα.

Η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου γίνεται μία ημέρα μετά το αίτημα της Ρωσίας για τη διοργάνωση μιας διεθνούς συνόδου για τη Συρία, στο πλαίσιο μιας νέας ομάδας επαφής, στην οποία θα παίρνουν μέρος λιγότερα μέλη απ' ότι στην ομάδα των Φίλων της Συρίας.