ΚΟΣΜΟΣ

Ζάμπια: Ισόβια για 390 θανατοποινίτες μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής

Ζάμπια: Ισόβια για 390 θανατοποινίτες μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής
AP Photo

Ισόβια κάθειρξη για 390 καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών

Ο πρόεδρος της Ζάμπιας Χακαΐντε Χιτσιλέμα μετέτρεψε τις ποινές 390 καταδικασθέντων σε θάνατο, έξι εβδομάδες μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην αφρικανική χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τζακ Μουίμπου.

Οι 390 κρατούμενοι – μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες – στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Καμπούε, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λουσάκα, θα εκτίσουν πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Κατόπιν τούτου, δεν έχουμε πλέον θανατοποινίτες στις φυλακές μας», συνόψισε ο υπουργός Εσωτερικών της Ζάμπιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Χιτσιλέμα, ο οποίο ανέλαβε πέρυσι την προεδρία της χώρας, κατήργησε τη θανατική ποινή στις 23 Δεκεμβρίου του 2022 και ακύρωσε έναν νόμο, από την εποχή της αποικιοκρατίας, που απαγόρευε στους πολίτες να δυσφημίζουν τον αρχηγό του κράτους.

Πρώην βρετανικό προτεκτοράτο (ως Βόρεια Ροδεσία), η Ζάμπια έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1964 και σήμερα έχει πληθυσμό περίπου 18 εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι η 25η χώρα στην υποσαχάρια Αφρική που κατήργησε τη θανατική ποινή, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.