ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Εξόφθαλμες αστοχίες στον σχεδιασμό των κτηρίων - Ολική καταστροφή

Σεισμός στην Τουρκία: Εξόφθαλμες αστοχίες στον σχεδιασμό των κτηρίων - Ολική καταστροφή
Associated Press

Σεισμός στην Τουρκία: Την εκτίμηση ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 30.000 εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της ελληνικής αποστολής, Εμμανουήλ Βασιλάκης.

Για όλα όσα αντίκρυσε στις κατεστραμμένες περιοχές, ερευνώντας τα χαλάσματα και το τι προκάλεσε την ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Εμμανουήλ Βασιλάκης, ο οποίος εκτιμά ότι «οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 30.000».

Ο Έλληνας επιστήμονας έκανε λόγο για «εξόφθαλμες αστοχίες στο σχεδιασμό των κτηρίων», ενώ τόνισε πως πρόκειται για ολική καταστροφή.

«Αυτό που είδαμε δεν έχει σχέση με ότι έχουμε δει μέχρι τώρα», είπε ο κ. Βασιλάκης και συμπλήρωσε: «Είμαστε ήδη δύο νύχτες εδώ. Αυτά που έχουμε δει δεν έχουν καμία σχέση με ό, τι έχουμε δει σε όλους τους υπόλοιπους σεισμούς που έχουμε πάει. Σε ότι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Μιλάμε για μία ολική καταστροφη.»

«Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε νερό να έχει έρθει στην επιφάνεια από το υπέδαφος και αυτό έχει σαφέστατα δυσμενή επίπτωση σε οποιαδήποτε κατασκευή. Τα υλικά τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει φαίνεται ότι δεν ήταν καλά και είναι και σχεδιασμός των κτηρίων», δήλωσε.

«Υπάρχουν κτήρια δεκαπέντε και είκοσι ορόφων σε μια περιοχή που γειτνιάζει με ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα ρήγματα στον πλανήτη. Δε νομίζω να υπήρχε περίπτωση στην Ελλάδα να επιτραπεί κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανέφερε ότι «οι πόλεις είναι με πολύ μεγάλο πληθυσμό και τα κτήρια αυτά είναι τεράστια, κατακόρυφα, στο πουθενά, με καμία σχέση με το περιβάλλον. Και προφανώς πληρώνουν τις επιπτώσεις σε αυτό».

Παράλληλα, περιέγραψε την συσπείρωση του απλού κόσμου που προσπαθεί να βρει συγγενείς και φίλους πάνω από τα ερείπια. «Είναι μες στο κρύο, μες στην ανέχεια. Είναι πολύ δύσκολο να σας περιγράψω. Αυτά τα πράγματα που βλέπουμε εδώ είναι απίστευτα και έχουμε δει μόνο ένα 5 με 6% της καταστροφής που έχει γίνει», ανέφερε.

Μιλώντας για το οδοιπορικό του κλιμακίου της ελληνικής αποστολής που απαρτίζεται από γεωλόγους και σεισμολόγους ο καθηγητής ανέφερε ότι ξεκίνησαν από τα νότια της χώρας, την πρώην Αντιόχεια και σήμερα κατευθύνεται προς το Γκαζιαντέπ, όπου οι δρόμοι είναι κλειστοί.

Αντικρίζουμε την απόλυτη ισοπέδωση

Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι απίστευτη και αναμένει και στον επόμενο προορισμό της αποστολής, το Γκαζιαντέπ, να συναντήσει την απόλυτη ισοπέδωση.

«Τα μποτιλιαρίσματα είναι απίστευτα. Κάθε 30 – 40 δευτερόλεπτα πρέπει να κάνεις δεξιά ή αριστερά για να περάσουν τα ασθενοφόρα με τις σειρήνες, γεμάτα με ασθενείς, φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν υλικό για βοήθεια προς τους άστεγους κλπ.», περιέγραψε.

Μάλιστα, αφηγήθηκε το πώς βλέπει τους ντόπιους. «Αυτό που μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση είναι η ψυχραιμία των ντόπιων. Δεν βλέπεις ανθρώπους να κλαίνε γοερά όπως συμβαίνει (συνήθως). Δεν βλέπεις ανθρώπους να φωνάζουν. Δεν βλέπεις ανθρώπους να τσακώνονται μεταξύ τους. Έλα εδώ έχω βγάλει τον άνθρωπό μου. Ίσως κάποιοι κατάλαβαν ότι γλίτωσαν κάτι πάρα πολύ δύσκολο.»

Τόνισε, επίσης, ότι «παραμένει επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχουν κάποια κτίρια που έχουν εκτεταμένες ζημιές στον σκελετό τους, τα οποία με το παραμικρό μπορούν να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι. Δεν βλέπουμε κανέναν μέσα στα σπίτια. Είναι όλοι έξω από τα σπίτια. Ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό θα είναι κίτρινα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για κατεδάφιση».

Εξαντλούνται οι πρώτες 72 ώρες για τους επιζώντες

Μιλώντας για τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως «ό,τι είναι να γίνει είναι τις πρώτες 72 ώρες οι οποίες εξαντλούνται. Οτιδήποτε άλλο θα είναι πολύ ακραία περίπτωση, θα είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Περιμένουμε οι νεκροί να ανέβουν πάρα πάρα πολύ».

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε, το ρήγμα έχει έκταση 400 χλμ. «Αν το βάλετε σε γραμμή φτάνει από την Κεφαλονιά μέχρι την Αθήνα. Φανταστείτε να ενεργοποιούνταν ένα ρήγμα του οποίου η μια του άκρη είναι στην Κεφαλονιά και άλλη ακτή είναι στον Ευβοϊκό κόλπο» τόνισε.

Τέλος, για τον αν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης κάποιου σεισμικού ρήγματος και στη χώρα μας ο καθηγητής απάντησε ότι «την Ελλάδα την έχουμε μελετήσει πάρα πολύ καλά όλοι. Ο ΟΑΣΠ ξέρει ακριβώς πού υπάρχουν ρήγματα, τι περιμένει σε μεγέθυνση, ποια είναι η τρωτότητα που υπάρχει. Αυτά είναι γνωστά. Τώρα μιλάμε για μια τελείως διαφορετική περίπτωση».