ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία - Εκμεκτσίογλου: «Όλοι έχουμε χάσει φίλους και συνεργάτες»

Σεισμός στην Τουρκία
Συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες μετά τον σεισμό στην Τουρκία
Associated Press

«Δεν ξέρουμε πού είναι, δεν έχουμε επαφή, δεν μπορούμε να τους βρούμε και όσο περνάνε οι ώρες και οι ημέρες η πίκρα μας δεν λέγεται», αναφέρει η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον σεισμό στην Τουρκία

Ανείπωτη θλίψη παγκοσμίως για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία με τους νεκρούς να αυξάνονται δραματικά και να υπάρχουν εκτιμήσεις για 184.000 «θαμμένους» κάτω από τα ερείπια.

Η καθηγήτρια Ιστορίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Okan στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Εκμεκτσίογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο δράμα που βιώνουν όσοι έχουν οικογένεια στην Τουρκία. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει χάσει φίλους και συνεργάτες. Δεν ξέρουμε πού είναι, δεν έχουμε επαφή, δεν μπορούμε να τους βρούμε και όσο περνάνε οι ώρες και οι ημέρες η πίκρα μας δεν λέγεται, είναι μια τραγωδία, μια βιβλική καταστροφή. Μεγάλη τραγωδία», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε η Μαρία Εκμεκτσίογλου.

Μάλιστα, πρόσθεσε: «Βοηθάμε γιατί στο πανεπιστήμιο όπου διδάσκω έχουμε το τμήμα γαστρονομίας όπου έχουμε φούρνους και κουζίνες τελευταίας τεχνολογίας, οπότε από την πρώτη στιγμή φτιάχνουμε ψωμιά τα οποία δεν έχουμε φόβο να χαλάσουν μέχρι να φτάσουν εκεί. Μπορεί και δύο – τρεις τόνους να έχουμε φτιάξει μέχρι τώρα. Επίσης φτιάχνουμε τρόφιμα που αντέχουν έστω και μέσα σε αυτή την παγωνιά να φθάσουν εκεί.

Από χθες το απόγευμα για την ακρίβεια έχουν στηθεί κουζίνες και φτιάχνουν εκεί ζεστές σούπες. Προτιμήσαμε να μαγειρεύουμε, να μεριδοποιούμε. Βοηθάει όλος ο κόσμος. Μας έχουν στείλει μιας χρήσεως προϊόντα για να πακετάρουμε τα φαγητά που φτιάχνονται. Γεμίζουμε όσο μπορούμε φορτηγά ή τα σχολικά μας.

Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες εθελοντές που μου στέλνουν μηνύματα όλη μέρα ότι θέλουν να ρθουν. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα (…)

Όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αυτές τις περιοχές. Πριν από λίγο βρέθηκαν δύο παιδιά μαζί με τη μητέρα τους και είναι ζωντανοί. Δύο παιδιά με μία γιαγιά».