ΚΟΣΜΟΣ

Νέες διαπραγματεύσεις Ιράν-ΙΑΕΑ

Νέες διαπραγματεύσεις Ιράν-ΙΑΕΑ

Συνομιλίες με το Ιράν ξεκινά σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, με στόχο την υπογραφή συμφωνίας που θα επιτρέψει μεταξύ άλλων πρόσβαση σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή από πλευράς ΙΑΕΑ, του επικεφαλής των επιθεωρητών Βέλγου Χέρμαν Νάκερτς και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Αργεντινού Ραφαέλ Γκρόσι και από ιρανικής πλευράς, του πρεσβευτή του στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ.

Ο γενικός διευθυντής Ιαπωνίας Γιουκίγια Αμάνο είχε δημοσιοποιήσει σειρά στοιχείων που ανέφεραν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είχε εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου πριν από το 2003, ίσως και αργότερα, τα οποία περιέχονται στην επικριτική έκθεση της Υπηρεσίας του περασμένου Νοεμβρίου. Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς κατηγορώντας την ΙΑΕΑ ότι δεν είναι αμερόληπτη.

Επίσης, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρτσίν, στις οποίες η ΙΑΕΑ προσπαθεί εδώ και μήνες να αποκτήσει πρόσβαση, αναφέρονται στην έκθεση. Η ΙΑΕΑ υποψιάζεται ότι σε αυτή τη βάση το Ιράν ίσως είχε πραγματοποιήσει δοκιμές συμβατικής έκρηξης που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον πυρηνικό τομέα, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Η νέα αυτή συνάντηση πραγματοποιείται έξι ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) και του Ιράν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κάλεσε χθες το Ιράν να είναι έτοιμο να προβεί σε «συγκεκριμένα βήματα» ενώ οι χώρες της Δύσης ζητούν την αναστολή της ευαίσθητης πυρηνικής δραστηριότητας του εμπλουτισμού κατά 20% ουρανίου από την Τεχεράνη.