ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ακάρ δεν πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Ακυρώνεται η συνάντηση με Παναγιωτόπουλο

Ο Ακάρ δεν πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Ακυρώνεται η συνάντηση με Παναγιωτόπουλο

Οι δηλώσεις Μπέρμποκ προκάλεσαν την αντίδραση του Χουλουσί Ακόρ, ο οποίος δεν πηγαίνει στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ακύρωσε την παρουσία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έπειτα από δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία κάλεσε Τουρκία και Ουγγαρία να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, αναμενόταν και συνάντηση του Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, η οποία και προφανώς ακυρώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε επικοινωνήσει με τον Χουλουσί Ακάρ μόλις λίγα λεπτά μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της χώρας μας και φυσικά την ετοιμότητά μας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο κ. Ακάρ είχε ευχαριστήσει τον Έλληνα ομόλογό του, με τους δύο να δίνουν ραντεβού για τη Σύνοδο των Βρυξελλών για κατ' ιδία συνάντηση. Οι εξελίξεις όμνως με τις δηλώσεις της κυρίας Μπέρμποκ οδηγούν σε αναπόφευκτη ακύρωση της συνάντησης.

Οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων μηνών στα Ελληνοτουρκικά, κάτι που επιβεβαιώθηκε και μετά τη συνάντηση του Οκτωβρίου. Το «κανάλι» επικοινωνίας των δύο υπουργών «ενεργοποιήθηκε» ξανά μετά τον σεισμό, καθώς ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους υπουργούς που δήλωσαν την ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία.