ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Έσβησε» στα 17 του «ήρωας» έφηβος που είχε διασωθεί από σπήλαιο στην Ταϊλάνδη

'Εσβησε 17χρονος Ταϊλανδός «ήρωας»
'Εσβησε 17χρονος Ταϊλανδός «ήρωας»
ΑΡ

Ο Duangpetch Promthep, ένα από τα 12 αγόρια που είχαν διασωθεί από μια σπηλιά της Ταϊλάνδης το 2018, πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αίτια του θανάτου παραμένουν αδιευκρίνιστα, αλλά ο 17χρονος Duangpetch Promthep φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Στο τέλος του περασμένου έτους είχε γραφτεί στην Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Brooke House College στο Leicestershire.

Ήταν ο αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου αγοριών της Ταϊλάνδης, η οποία παγιδεύθηκε μαζί με τον προπονητή τους για περισσότερες από δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια εξερεύνησης στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι. Το αδυνατισμένο αλλά χαμογελαστό πρόσωπό του που «πιάστηκε» στο φως ενός δύτη μετά τον εντοπισμό των αγοριών στη σπηλιά ήταν μια από τις πιο αξέχαστες εικόνες από την αξιοσημείωτη διάσωση.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, οι συμπαίκτες του χάρηκαν όταν ο Promthep, τον οποίο αποκαλούν «Ντομ», ανακοίνωσε στο Instagram ότι κέρδισε μια υποτροφία για να γίνει μέλος μιας ακαδημίας ποδοσφαίρου στη Βρετανία. «Σήμερα το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα», έγραψε. Μόλις έξι μήνες μετά, θρηνούν την απώλεια του φίλου τους.

Η είδηση του θανάτου του προέκυψε αφού η μητέρα του ενημέρωσε τον ναό Wat Doi Wao στην πόλη του στο Τσιάνγκ Ράι, όπου σύχναζε η ομάδα. «Η ψυχή του Ντομ να αναπαυθεί εν ειρήνη», ανέφερε η ανάρτηση, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφίες της ποδοσφαιρικής ομάδας μαζί με μοναχούς. Ακολούθησαν μηνύματα θλίψης από τους συμπαίκτες του.

«Μου είπες να περιμένω για να σε δω να παίζεις για την εθνική ομάδα, πάντα πίστευα ότι θα το έκανες», έγραψε ο Prachak Sutham, ένα από τα αγόρια που διασώθηκαν με την Promthep το 2018. «Όταν συναντηθήκαμε την τελευταία φορά πριν φύγεις για την Αγγλία, σου είπα χαριτολογώντας ότι όταν επιστρέψεις, θα πρέπει να σου ζητήσω αυτόγραφο. Αναπαύσου αγαπητέ μου φίλε»

Ένα άλλο από τα αγόρια, ο Titan Chanin Viboonrungruang, έγραψε: «Αδερφέ, μου είπες ότι θα πραγματοποιούσαμε το ποδοσφαιρικό μας όνειρο. Είσαι ένα από τα άτομα που με ωθούν και με κάνουν να θέλω να βελτιώσω τον εαυτό μου στο επίπεδό σου. Αν ο επόμενος κόσμος είναι αληθινός, θέλω να παίξουμε ξανά ποδόσφαιρο μαζί, αδερφέ μου Ντομ».

Τι συνέβη το 2018;

Μετά την προπόνηση ποδοσφαίρου στις 23 Ιουνίου 2018, η ποδοσφαιρική ομάδα Wild Boars (Moo Pa στην Ταϊλάνδη) , με αρχηγό τον Promthep έτρεξε στο σπήλαιο Tham Luang στο Τσιανγκ Ράι με τα ποδήλατά τους. Ήταν ένα από τα αγαπημένα στέκια της ομάδας.

Αλλά μια ξαφνική καταιγίδα έκανε τα στενά περάσματα στο σπήλαιο, που ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων της Ταϊλάνδης να πλημμυρίσουν, παγιδεύοντας τα αγόρια και τον προπονητή τους μέσα. Πέρασαν εννέα ημέρες στο σκοτάδι και χωρίς φαγητό, ενώ μια απεγνωσμένη προσπάθεια αναζήτησης που περιλάμβανε περίπου 10.000 άτομα συνεχίστηκε, προτού εντοπιστούν από δύτες.

Ο Promthep γιόρτασε τα 13α γενέθλιά του, ενώ ήταν παγιδευμένος στη σπηλιά. Οι συμπαίκτες του ήταν τότε μεταξύ 11 και 16 ετών, ενώ ο προπονητής τους Ekkaphon Kanthawong ήταν 25 ετών. Τα αγόρια χρησιμοποίησαν πέτρες για να σκάψουν τρύπες και να ξεφύγουν, ενώ ο προπονητής τους τους δίδαξε τεχνικές διαλογισμού για να τα βοηθήσει να παραμείνουν ήρεμα και να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα.

Οι δύτες τους έστειλαν τρόφιμα και γράμματα από την οικογένειά τους, ακόμη και όταν σχεδίαζαν τη διάσωση. Τελικά τους έβγαλαν από τη σπηλιά αφού τους νάρκωσαν με κεταμίνη. Η διάσωση έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και αργότερα δημιουργήθηκαν διάφορες ταινίες και βιβλία για να ξαναδιηγηθούν την εξαιρετική ιστορία, συμπεριλαμβανομένης μιας μίνι σειράς έξι επεισοδίων που κυκλοφόρησε το Netflix πέρυσι.