ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Παραιτείται η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον

Η Νίκολα Στέρτζον
Η Νίκολα Στέρτζον
ΑΡ

Η Nίκολα Στέρτζον παραιτείται από την πρωθυπουργία της Σκωτίας μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια στο τιμόνι

Η αρχηγός του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση σε μια βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα αποχωρήσει.

Η Στέρτζον είναι πρωθυπουργός της Σκωτίας από τον Νοέμβριο του 2014, όταν ανέλαβε την εξουσία από τον Άλεξ Σάλμοντ, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Έγινε η μακροβιότερη πρωθυπουργός της χώρας.

Η 52χρονη Στέρτζον οδήγησε το κόμμα της σε πολλές εκλογικές επιτυχίες και συνέχισε να πιέζει για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, κάνοντας εκστρατεία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Έκτοτε ενεπλάκη σε διαμάχη με τη βρετανική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία των Συντηρητικών, που υποστηρίζουν την ένωση.

Γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1970 στο Ίρβιν της Σκωτίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες εκλογής στο κοινοβούλιο το 1992 και το 1997, εξελέγη το 1999 για την περιοχή της Γλασκώβης.

Έπειτα έγινε αναπληρώτρια αρχηγός του Εθνικού κόμματος το 2004 καθώς επίσης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας ως το 2007. Μετά τις εκλογές του 2007 σχηματίστηκε κυβέρνηση μειοψηφίας με αρχηγό τον Άλεξ Σάλμοντ και έγινε νούμερο δύο της κυβέρνησης. Το περιοδικό Forbes την κατέταξε ως την 50ή πιο ισχυρή γυναίκα διεθνώς το 2016 και 2η στo Hνωμένο Βασίλειο.