ΚΟΣΜΟΣ

Γκάφα ολκής από τον Ούγγρο επίτροπο στο ευρωκοινοβούλιο - «Πόσοι άλλοι ηλίθιοι είναι ακόμα εκεί;»

Γκάφα ολκής από τον Ούγγρο επίτροπο στο ευρωκοινοβούλιο - «Πόσοι άλλοι ηλίθιοι είναι ακόμα εκεί;»
Associated Press

Μετά το σάλο που προκλήθηκε αρκετοί ήταν οι ευρωβουλευτές που ζήτησαν την παραίτηση του επιτρόπου, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «παρεξήγηση».

Αντιδράσεις προκάλεσε η «γκάφα» του Επίτροπου της Ουγγαρίας στην ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλι, ο οποίος φέρεται να αποκάλεσε τους ευρωβουλευτές «ηλίθιους», έχοντας ξεχάσει ανοιχτό το μικρόφωνό του.

Το ατυχές περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Βαρχέλι αφότου τοποθετήθηκε ξέχασε να κλείσει το μικρόφωνό του και ακούστηκε να λέει: «Πόσοι άλλοι ηλίθιοι είναι ακόμα εκεί;»

Μετά το σάλο που προκλήθηκε αρκετοί ήταν οι ευρωβουλευτές που ζήτησαν την παραίτηση του επιτρόπου, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για «παρεξήγηση». Ανέφερε, δε, ότι το σχόλιό του ήταν «εκτός πλαισίου».

«Αυτό συνδέθηκε με μια ιδιωτική και συνεχιζόμενη συνομιλία στα ουγγρικά μεταξύ εμού και του αρχηγού του υπουργικού μου συμβουλίου για ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, η οποία βγήκε εκτός πλαισίου. Ζητώ συγγνώμη για οποιαδήποτε πιθανή παρεξήγηση γύρω από αυτό. Σέβομαι πλήρως όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αξιότιμων μελών του», είπε χαρακτηριστικά ο Βαρχέλι.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μέσω εκπροσώπου της, δήλωσε πως έλαβε υπόψη τη δήλωση του Ούγγρου επιτρόπου. Μάλιστα, προέτρεψε τους ομολόγους του «να απέχουν από κάθε είδους σχόλιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτού του είδους την ερμηνεία».

Την ίδια ώρα η Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες της Ευρωβουλής να «εξετάσουν» το περιστατικό.