ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Το εργαστήριο του FBI θα φτάσει στα «σπλάχνα» του κινεζικού μπαλονιού

To FBI αναζητάει στοιχεία για το κινεζικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ΗΠΑ
To FBI αναζητάει στοιχεία για το κινεζικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ΗΠΑ
Α.Ρ

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις συλλογής των συντριμμιών του κινεζικού μπαλονιού στη Νότια Καρολίνα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τις εργασίες για την ανάκτηση των βυθισμένων υπολειμμάτων του κινεζικού μπαλονιού που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας και όλα δείχνουν ότι ήταν για κατασκοπεία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι τα συντρίμμια περιλαμβάνουν «ηλεκτρονικά και οπτικά στοιχεία» αλλά αρνήθηκε να πει τι είχαν μάθει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής.

«Τα τελευταία συντρίμμια που συλλέχθηκαν μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο ερευνών του FBI στη Βιρτζίνια, για να εξεταστούν από την αντικατασκοπεία», διευκρινίζει το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Ο Kίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη μάθει πολλά για το μπαλόνι παρατηρώντας το καθώς πετούσε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θα μάθουμε ακόμη περισσότερα, πιστεύουμε, ρίχνοντας μια ματιά στο εσωτερικλό του και βλέποντας πώς λειτουργούσε και τι ήταν ικανό να κάνει».

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε στις 4 Φεβρουαρίου ανοιχτά της ακτής της Νότιας Καρολίνας το κινεζικό αυτό αερόστατο που θεωρείται από το Πεντάγωνο ότι ήταν κατασκοπευτικό με στόχο τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών.Μεγάλο μέρος του κινεζικού μπαλονιού έπεσε σε περίπου 15 μέτρα νερού και το ναυτικό συνέλεξε υπολείμματα από την επιφάνεια, ενώ δύτες και μη επανδρωμένα σκάφη του πολεμικού ναυτικού ανέσυραν τα υπόλοιπα.

Το Πεκίνο υποστήριξε από την πλευρά του ότι επρόκειτο για μη στρατιωτικό αερόστατο που είχε ως κύριο σκοπό του τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων και είχε ακούσια παρεκκλίνει από την πορεία του και έτσι βρέθηκε να πετάει πάνω από το αμερικανικό έδαφος. Η υπόθεση του μπαλονιού οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν να αναβάλει σπάνια προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης το τέλος των ερευνών όσον αφορά δύο αντικείμενα που καταρρίφθηκαν, το ένα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αλάσκας, στις 10 Φεβρουαρίου, και το άλλο πάνω από την λίμνη Χιούρον, στα σύνορα με τον Καναδά, δύο ημέρες αργότερα. Οι έρευνες αυτές, οι οποίες διεξήχθησαν σε συνεργασία με τις καναδικές αρχές και έγιναν με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας, ήταν άκαρπες, διευκρινίζει το Πεντάγωνο στην ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι τίποτε δεν επιτρέπει σε αυτό το στάδιο να εννοηθεί ότι αυτά τα δύο αντικείμενα «συνδέονταν με το κινεζικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών μπαλονιών».