ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Με ελληνορθόδοξη μουσική η τελετή στέψης - «Άκυρο» απο Αντέλ και Εντ Σίραν

O βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα
O βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα
Α.Ρ

Βασιλιάς Κάρολος: Σάλος στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, καθώς μεγάλα ονόματα της σόουμπιζ αρνήθηκαν να τραγουδήσουν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου. Ο ίδιος ο μονάρχης ζήτησε μεταξύ άλλων να ακουστεί ελληνορθόδοξη μουσική στη μνήμη του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου που έφυγε απο τη ζωή το 2021

Η συναυλία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου δέχθηκε τεράστιο πλήγμα αφού τόσο η Αντέλ όσο και ο Έντ Σίραν, απέρριψαν τις προσκλήσεις για να λάβουν μέρος. Η Mail on Sunday αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κλήθηκε να εμφανιστεί, αφού ο ίδιος ο μονάρχης συζήτησε με τους διοργανωτές την ελπίδα του να εμφανιστούν. Όμως, τόσο ο Σίραν όσο και η Αντέλ δήλωσαν απασχολημένοι και είπαν οτι δεν μπορούν να εμφανιστούν στην εκδήλωση στο κάστρο Oυίνδσορ στις 7 Μαΐου, την επομένη της στέψης του Βασιλιά στο Westminster Abbey.

«Ο ίδιος ο βασιλιάς έχει προτείνει πολλούς ανθρώπους που θα ήθελε να παίξουν και η Αντέλ και ο Έντ Σίραν ήταν σε αυτή τη λίστα. Ήταν πολύ χαρούμενος που ήταν μέρος της συναυλίας. Υπάρχει μια ομάδα που κυνηγάει ταλέντα, έτσι πλησίασαν τους δυο τους, αλλά έλαβαν απαντήσεις που έλεγαν ότι δεν ήταν διαθέσιμοι, κάτι που ήταν τεράστια απογοήτευση. Είναι τιτάνες της βιομηχανίας της σόουμπιζ και είναι κατ' ουσίαν Βρετανοί αλλά και γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Είναι τόσο κρίμα» αποκάλυψε πηγή κοντά στο παλάτι.

Ο 32χρονος σταρ του Shape Of You, έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί σε ένα σόου στο Τέξας την ημέρα πριν από τη συναυλία της στέψης. Αν και θα δυσκολευόταν να φτάσει στο σόου του Ουίνδσορ, οι μυημένοι λένε ότι θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι των εννέα ωρών με ιδιωτικό τζετ. Ο ίδιος άλλωστε έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αυτόν τον τρόπο μεταφοράς.

Ο Σίραν έκλεισε το σόου για το πλατινένιο Ιωβηλαίο της αείμνηστης Βασίλισσας τον περασμένο Ιούνιο με την επιτυχία του Perfect, η οποία επιλέχθηκε ως φόρος τιμής στον τότε μονάρχη και τον εκλιπόντα σύζυγό της, δούκα του Εδιμβούργου. Η Aντέλ δεν έχει προγραμματίσει καμία δημόσια εμφάνιση για τις 7 Μαΐου ενώ οι συναυλίες της στο Λας Βέγκας τελειώνουν στις 25 Μαρτίου. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο Χάρι Στάιλς θα είναι μέρος του «καστ» αν και φαίνεται ότι ο Βασιλιάς θέλει να λάβει μέρος.

Εν τω μεταξύ, ο Λάιονελ Ρίτσι είναι κοντά στο να συμφωνήσει, όπως και οι Spice Girls, αν και οι διοργανωτές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αν θα εμφανιστεί η Βικτόρια Μπέκαμ. Έχει ορκιστεί να μην ξανατραγουδήσει δημόσια μετά από χρόνια επικρίσεων για τη φωνή της. Η συναυλία θα προβληθεί από το BBC. Χιλιάδες ζεύγη εισιτηρίων πρόκειται να διατεθούν στο κοινό μέσω κλήρωσης. Ένας ύμνος που γράφτηκε από τον συνθέτη Andrew Lloyd Webber είναι ένα από τα 12 νέα μουσικά κομμάτια που παρήγγειλε ο Βασιλιάς για τη στέψη του.

Ο Κάρολος επέλεξε προσωπικά το μουσικό πρόγραμμα για την τελετή της 6ης Μαΐου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρουσιάσει μια σειρά μουσικών ταλέντων και στυλ από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία. Σε προσωπική σημείωση, ο μονάρχης ζήτησε να ακουστεί ελληνική ορθόδοξη μουσική ως φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα του, τον δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε το 2021.

Θα ερμηνευτεί από το Βυζαντινό Φωνητικό Σύνολο. Έξι ορχηστρικές παραγγελίες, πέντε χορωδιακές και μία οργανική έχουν δημιουργηθεί από Βρετανούς συνθέτες που έχουν διακριθεί μεταξύ άλλων στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το μουσικό θέατρο.

Ο Λόιντ Βέμπερ, ο οποίος είναι γνωστός για τα πετυχημένα μιούζικαλ, ανάμεσά τους τα Phantom Of The Opera, Evita και Jesus Christ Superstar, έκανε λόγο για «απίστευτη τιμή» που του ζητήθηκε να συνθέσει έναν νέο ύμνο. «Ο ύμνος μου περιλαμβάνει λέξεις ελαφρώς προσαρμοσμένες από τον Ψαλμό 98. Το έχω προσαρμόσει για τη χορωδία και το όργανο του Αβαείου του Γουέστμινστερ, τα χάλκινα και την ορχήστρα. Ελπίζω ο ύμνος μου να αντικατοπτρίζει αυτή τη χαρούμενη περίσταση».

Το A Coronation March δημιουργήθηκε από τον Πάτρικ Ντόιλ, ενώ ένα κομμάτι του Ιεν Φάρινγκτον για το σόλο όργανο έχει μουσικά θέματα από χώρες σε όλη την Κοινοπολιτεία. Θα υπάρξουν επίσης νέα έργα των Sarah Class, Nigel Hess, Paul Mealor, Tarik O'Regan, Roxanna Panufnik, Shirley J Thompson, Judith Weir, Roderick Williams και Debbie Wiseman.

Μια επιλεγμένη χορωδία γκόσπελ - The Ascension Choir - θα εμφανιστεί ως μέρος της λειτουργίας, όπως και η Χορωδία του Αβαείου του Γουέστμινστερ και η Χορωδία του Βασιλικού Παρεκκλησιού της Αυτού Μεγαλειότητας, στο Παλάτι του Saint James, μαζί με χορωδίες από τη Χορωδία Chapel του Methodist College, Belfast , και από τη χορωδία του καθεδρικού ναού Truro.

Οι στέψεις έχουν λάβει χώρα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ από το 1066 και όλες οι υπηρεσίες είναι «ένα μείγμα βαθιάς ριζωμένης παράδοσης και σύγχρονης καινοτομίας», είπε. «Ήταν προνόμιο να συνεργαστώ με την Αυτού Μεγαλειότητα για να επιλέξω εξαιρετικούς μουσικούς και προσβάσιμη, επικοινωνιακή μουσική για αυτή τη μεγάλη περίσταση», πρόσθεσε.

Ο Sir Antonio Pappano, μουσικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας, θα διευθύνει την Ορχήστρα, η οποία θα αποτελείται από μουσικούς που θα προέρχονται από ορχήστρες του πρώην πρίγκιπα της Ουαλίας, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας. «Η Αυτού Μεγαλειότητα διάλεξε ένα όμορφο και ποικίλο πρόγραμμα που πιστεύω ότι θα ενισχύσει τη λαμπρότητα αυτής της πολύ ιδιαίτερης γιορτής» είπε.