ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές η συμφωνία για τα F-16

O Μπλίνκεν στην Τουρκία
O Μπλίνκεν στην Τουρκία
Α.Ρ

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές τη συμφωνία για τα F16

Η συμφωνία για τα αμερικανικά F-16 ήταν απο τα βασικά ζητήματα της ατζέντας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου που άφησε πίσω χιλιάδες νεκρούς.

Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου συμφώνησαν στη διάρκεια των επαφών τους πως η συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας για τα F16 είναι προς το συμφέρον όλων. «Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές» χαρακτήρισε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Μπλίνκεν να υπερθεματίζει.

«Τόσο η αναβάθμιση των υφιστάμενων F-16 όσο και η παροχή νέων στην Τουρκία, είναι για την κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτημα εθνικού συμφέροντος και συμφέροντος για την ασφάλεια» είπε από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν.

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου έχει σειρά επαφών για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η Ουάσινγκτον την Άγκυρα μετά τον φονικό σεισμό, αλλά και το ζήτημα της ενταξιακής πορείας Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO.

Αναφερόμενος εμμέσως στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα στην κοινή ατζέντα των δύο χωρών, προτρέποντας παράλληλα να υπάρξει πιο «αποτελεσματική συνεργασία» στον τομέα της ασφάλειας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης οτι «δεν πρέπει να περιμένουμε άλλη καταστροφή για να βελτιώσουμε τους δεσμούς μας», προτρέποντας να ληφθούν συγκεκριμένα, ειλικρινή βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ.

Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζεται εδώ και καιρό, αν και γίνεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε αντίθεση με αρκετούς από τους προκατόχους του που είχαν ταξιδέψει νωρίτερα στην Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ μετά τον σεισμό, απέστειλαν στην Τουρκία ομάδα ερευνών και διάσωσης, ιατρικές προμήθειες, μηχανήματα θραύσης σκυροδέματος και επιπρόσθετη χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία καλύπτει επίσης την Συρία.