ΚΟΣΜΟΣ

Qatargate: Σήμερα η νέα κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι - Ο ρόλος του στο σκάνδαλο

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και η Εύα Καϊλή
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και η Εύα Καϊλή
Eurokinissi

Νέα κατάθεση από τον σύντροφο της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι που φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar gate.

O σύντροφος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος βρίσκεται εδώ και δύο μήνες στις φυλακές του Σεν Ζιλ αναμένεται να βρεθεί σήμερα (23/2) ενώπιον των δικαστικών αρχών στις Βρυξέλλες για να δώσει νέα κατάθεση. Συμφωνα με πληροφορίες της EΡΤ, ο ρόλος που είχε ο Tζόρτζι στο Qatargate ήταν ακόμη πιο κομβικός σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, γι'αυτό και αναμένεται να παραταθεί η κράτησή του.

Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, ο Τζόρτζι ήταν ο «ενδιάμεσος» που συνέδεε τον Παντσέρι με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή. «Η έρευνα δείχνει ότι δόθηκαν εντολές από τον Παντσέρι στον σύζυγο της κατηγορουμένης», αναφέρεται στον ένταλμα, σύμφωνα με το οποίο, ο Παντσερι απευθύνθηκε στον Τζιόρτζι όταν θέλησε να ελέγξει τη συμπεριφορά της Καϊλή.

Το ένταλμα αναφέρει ακόμα ότι ο Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να ξεχρεώσει ένα «δεύτερο διαμέρισμα» που είχε αγοράσει στο όνομά της, γεγονός που σύμφωνα με το δημοσίευμα «δείχνει» οτι η Εύα Καϊλή γνώριζε για το εισόδημα του συντρόφου της. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πατέρας της Εύας Καϊλή, επισκέφθηκε την Τρίτη (22/2) στις φυλακές τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύμφωνα με το star. Το Politico, κάνει λόγο για πολλά εκατομμύρια ευρώ στα χέρια των βασικών υπόπτων στο Qatargate.

Χαρακτηρίζει μάλιστα «κορυφή του παγόβουνου», το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που ανακάλυψε η βελγική αστυνομία, κατά την επιχείρηση που αποκάλυψε το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά», προσθέτει το ένταλμα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico, «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ»

Αίτηση εξαίρεσης του δικαστή

Την ίδια ώρα εκκρεμεί η αίτηση εξαίρεσης του δικαστή-ανακριτή Μισέλ Κλεζ. Ο ίδιος έχει αρνηθεί να απομακρυνθεί από την υπόθεση και η δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει τελικά πώς θα το χειριστεί, καθώς οι υπόλοιποι δικαστές της επιτροπής θα ψηφίσουν εάν συμφωνούν να εξαιρεθεί ο συνάδελφός τους ή εάν θα παραμείνει στη θέση του.

Την περασμένη εβδομάδα δεν είχε συμμετάσχει γιατί ήταν η ημέρα που ζητήθηκε η εξαίρεση. Υπήρχε ένα περιθώριο έτσι ώστε να αποφασίσει ο ίδιος αν θέλει να εξαιρεθεί και να απομακρυνθεί από τη διαδικασία, κάτι το οποίο αρνήθηκε να κάνει. Άρα τώρα εναπόκειται στους συναδέλφους του να δώσουν μια οριστική απάντηση.