ΚΟΣΜΟΣ

Κονκό: Η Ρουάντα εκπαιδεύει αντάρτες εναντίον μας

Κονκό: Η Ρουάντα εκπαιδεύει αντάρτες εναντίον μας

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατηγόρησε χθες τη Ρουάντα ότι ο στρατός της εκπαιδεύει εκατοντάδες αντάρτες που μάχονται ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις της στο ανατολικό τμήμα της χώρας

ενώ κατηγόρησε τη γείτονα της χώρα για "παθητικότητα", όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΛΔ Κονγκό, Λαμπέρ Μέντε, απέφυγε το να κατηγορήσει την κυβέρνηση της Ρουάντας ότι υποστηρίζει ευθέως τους επαναστάτες, όμως η επιβεβαίωση από την Κονγκολέζικη κυβέρνηση ότι οι αντάρτες έλαβαν εξωτερική βοήθεια, αναμένεται να αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Μέντε, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, τόνισε ότι "οι ενέργειες που φέρνουν σε πέρας τα μέλη της M23 (αντάρτες) προετοιμάζονται στη Ρουάντα", προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση του Κονγκό καταγγέλει την παθητικότητα των αρχών της γείτονας χώρας". Τέλος επισήμανε ότι ο αριθμός των ανταρτών που εκπαιδεύεται στη Ρουάντα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300. Πρόκειται περίπου για τους μισούς από τους μαχητές οι οποίοι εμπλέκονται σε μάχες με τις δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό στο βόρειο Κίβου.

Η Ρούντα απάντησε πάντως ότι οι δηλώσεις είναι "λυπηρές" και ότι δεν πρέπει να γίνει αυτή αποδιοπομπαίος τράγος για τα προβλήματα στη ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με του υπουργείου Εξωτερικών στο Κιγκάλι.