ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Φρένο στα στεγαστικά προνόμια για τους καρδινάλιους - Θα πληρώνουν νοίκι

Βρετανία: Φρένο στα στεγαστικά προνόμια για τους καρδινάλιους - Θα πληρώνουν νοίκι

Βατικανό: Ο στόχος είναι «να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «με φόντο ένα οικονομικό πλαίσιο, όπως το σημερινό, ιδιαίτερης βαρύτητας», συνεχίζει το κείμενο

Τέλος στα στεγαστικά προνόμια που απολάμβαναν οι καρδινάλιοι και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αγίας Έδρας αποφάσισε να βάλει ο πάπας Φραγκίσκος, που μέχρι τώρα δεν πληρώνουν ενοίκιο για τις κατοικίες τους, ανέφερε ο επίσημος ενημερωτικός ιστότοπος του Βατικανού Vatican News.

Έτσι, μετά από αυτή την απόφαση, οι υπουργοί, οι καρδινάλιοι και άλλοι αξιωματούχοι καλούνται να κάνουν μια «θυσία» και να καταβάλλουν στο εξής ενοίκιο, στην τιμή της αγοράς, για τα διαμερίσματά όπου διαμένουν. Ο στόχος είναι «να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «με φόντο ένα οικονομικό πλαίσιο, όπως το σημερινό, ιδιαίτερης βαρύτητας», συνεχίζει το κείμενο.

Το Βατικανό τονίζει ότι είναι αναγκαίο «να κάνουν όλοι μια ακόμη θυσία ώστε να διατεθούν περισσότεροι πόροι στην αποστολή της Αγίας Έδρας».

Να σημειωθεί ότι, το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί στα τρέχοντα συμβόλαια, τα οποία δεν θα έχουν αλλαγές μέχρι τη λήξη τους. Ωστόσο, δεν θα μπορούν στο εξής να παραταθούν ή να ανανεωθούν παρά μόνο αν τηρούνται οι νέοι κανονισμοί. Οποιαδήποτε εξαίρεση θα πρέπει να εγκριθεί από τον ίδιο τον πάπα.

Το Βατικανό διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων έχει ακριβά ακίνητα στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Γενεύη, καθώς και πάρα πολλά διαμερίσματα στη Ρώμη.

Μετά την εκλογή του το 2013, ο Φραγκίσκος προσπάθησε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της Αγίας Έδρας και να ενισχύσει τη διαφάνεια. Το 2021, για να ενισχύσει τα οικονομικά του Βατικανού είχε μειώσει τους μισθούς των καρδιναλίων και άλλων αξιωματούχων.