ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Το κρίσιμο ραντεβού Σολτς Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

O Tζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς
O Tζο Μπάιντεν και ο Όλαφ Σολτς
ΑΡ

Τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα συναντήσει σήμερα (3/3) ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στον Λευκό Οίκο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έχει εμπιστευτικές συνομιλίες την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον πόλεμο στην Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η Κίνα μπορεί να παράσχει όπλα στη Ρωσία.

Ο Σολτς ξεκίνησε το μονοήμερο ταξίδι, το οποίο ασυνήθιστα δεν θα περιλαμβάνει αντιπροσωπεία Τύπου, αργά την Πέμπτη. Ο Μπάιντεν και ο Σολτς θα συναντηθούν για μία ώρα στον Λευκό Οίκο και θα έχουν και «τετ α τετ», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, δίνοντας στους δύο άνδρες την ευκαιρία να «ανταλλάξουν σημειώσεις» για τις πρόσφατες συναντήσεις τους με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κατάσταση του πολέμου.

«Και οι δύο ηγέτες ήθελαν αυτή να είναι μια συνάντηση σε επίπεδο εργασίας, ήθελαν να είναι πολύ επικεντρωμένη στα ζητήματα της Ουκρανίας», είπε ο αξιωματούχος.

Οι υποψίες για κινεζική βοήθεια στη Ρωσία

Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Βερολίνο λένε ότι έχουν αποδείξεις ότι το Πεκίνο παρέχει όπλα στη Μόσχα, ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Η Γερμανία, η οποία έχει συνήθως μια πολύ λιγότερο επιθετική στάση έναντι της Κίνας, του κορυφαίου εμπορικού της εταίρου, από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει πει ότι η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην επίτευξη της ειρήνης, μια προοπτική που πολλοί αναλυτές βλέπουν με σκεπτικισμό.

Άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ υποβάθμισε τις προτάσεις για μεγάλες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου. «Η σχέση βρίσκεται σε μια σταθερή θέση», είπε ο αξιωματούχος. «Ησυνάντηση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που κάνουμε μαζί για να στηρίξουμε την Ουκρανία – ένα σημάδι της καλής βάσης στην οποία στηρίζεται η σχέση».

Πηγή: Guardian