ΚΟΣΜΟΣ

Οδομαχίες και προσαγωγές στην Ρώμη

Οδομαχίες και προσαγωγές στην Ρώμη
Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των φοιτητών που διαδήλωναν σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα και της αστυνομίας. Οι συμπλοκές...

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των φοιτητών που διαδήλωναν σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα και της αστυνομίας. Οι συμπλοκές συνεχίστηκαν και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, έξω από το κτήριο της Γερουσίας στην Ρώμη.

Από το πρωί φοιτητές διαδήλωναν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προσπαθώντας να πλησιάσουν το μέγαρο Παλάτσο Μαντάμα της γερουσίας και την ιδιωτική κατοικία, Παλάτσι Γκρατσιόλι, του Ιταλού πρωθυπουργού. Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν τα μέλη ομάδας των διαδηλωτών επιχείρησαν να μπουν στη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», που περικλείει τη βουλή, τη γερουσία και το κυβερνητικό μέγαρο. Ακολούθως, ακραίες ομάδες διαδηλωτών άρχισαν να πυρπολούν κάδους, να ρίχνουν μολότοφ και να ξηλώνουν τα «σανπιετρίνι» - ειδικές πέτρες - από τα πεζοδρόμια και να τα εκτοξεύουν προς τους αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν σταθμευμένα ιδιωτικά αυτοκίνητα και ένα όχημα της αστυνομίας, άνδρες της οποίας απάντησαν με δακρυγόνα και προχώρησαν σε προσαγωγές τουλάχιστον δέκα διαδηλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, η γερουσία της Ρώμης αναμένεται να ασχοληθεί με την επικύρωση της πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας τη σθεναρή αντίδραση των φοιτητών.

Σύμφωνα με ιταλικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, πολλοί από τους φοιτητές κατήγγειλαν ότι δεν έλαβαν μέρος στα επεισόδια και παρά ταύτα έγιναν στόχος των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μεταβούν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.