ΚΟΣΜΟΣ

Qatar gate: Ο «τσάρος» μεταφορών της ΕΕ πηγαινοερχόταν τζάμπα στο Κατάρ - Υπέγραφε ο ίδιος

O Xολολέι (τρίτος απο αριστερά)
O Xολολέι (τρίτος απο αριστερά)
Twitter

Qatar gate: Στο μικροσκόπιο τα έργα και οι ημέρες του κορυφαίου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα των μεταφορών, Χένρικ Χολολέι, ο οποίος αποφάσισε...μόνος του να δεχθεί δωρεάν πτήσεις από το Κατάρ, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου. Nέο σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο του Qatar gate; 

Ο ανώτατος αξιωματούχος των μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για την απόφασή του να λάβει δωρεάν πτήσεις από το Κατάρ, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το κράτος του Κόλπου, γράφει το Politico. Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ανέφερε προηγουμένως ότι τα ταξίδια του Χένρικ Χόλολει ήταν σύμφωνα με τους κανόνες και ότι όλες οι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων «εξετάστηκαν προσεκτικά και αποκλείστηκαν» εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο, τη Δευτέρα (6/3), ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής αποκάλυψε ότι αυτοί οι κανόνες σήμαιναν ότι ο ίδιος ο Χολολέι ήταν ο υπεύθυνος για να αποφασίσει ότι το ταξίδι του δεν εγείρει σύγκρουση συμφερόντων. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρουν οι γενικοί διευθυντές όπως ο Χολολέι, είπε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης για δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Η πρόσκληση και το πλαίσιο στο οποίο ταξίδεψε ο γενικός διευθυντής παρείχαν τα στοιχεία για να κάνει την αξιολόγηση», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η εκτίμηση που έκανε εκείνη την εποχή ότι αυτό δεν ισοδυναμούσε με σύγκρουση συμφερόντων», είπε. Η Επιτροπή είπε ότι δεν γνωρίζει κανένα έγγραφο που να εκθέτει το σκεπτικό του για την απόφασή του.

Την περασμένη εβδομάδα το POLITICO αποκάλυψε ότι ο Χολολέι, γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Επιτροπής, πέταξε δωρεάν με την Qatar Airways εννέα φορές μεταξύ 2015 και 2021, συμπεριλαμβανομένων έξι ταξιδιών κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου κατά τη σύναψη της συμφωνίας ανοιχτών ουρανών ΕΕ-Κατάρ. Τέσσερις από αυτές τις πτήσεις πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή από ομάδα που συνδέεται με το Κατάρ.

Ενώ οι σχετικές οδηγίες αναφέρουν ότι υπάρχει απαίτηση να επισημαίνεται ή να συζητείται το θέμα σε περίπτωση αμφιβολίας για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, αυτό δεν είναι υποχρεωτικό και δεν είναι σαφές εάν ο Χολολέι ζήτησε συμβουλές πριν αποδεχτεί τις δωρεάν πτήσεις και τη διαμονή.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις έθεσαν περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τα ηθικά πρότυπα της ΕΕ σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή. Οι Βρυξέλλες ήδη δίνουν μάχη για να αποκαταστήσουν τη ζημιά από το λεγόμενο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate που έχει κατακλύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε κατηγορίες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή αντιμετώπισε ένα μπαράζ ερωτήσεων σχετικά με την έκθεση του POLITICO σχετικά με τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις του Xoλολέι. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι άλλοι γενικοί διευθυντές ή αναπληρωτές γενικοί διευθυντές είχαν δεχτεί ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν ο Χολολέι έπρεπε να παραιτηθεί, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να δώσει άμεση απάντηση, λέγοντας: «Όλα ήταν σύμφωνα με τους κανόνες που ίσχυαν εκείνη την εποχή». Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η διαμονή του στο ξενοδοχείο πληρώθηκε επίσης από τρίτους ενώ βρισκόταν στο έδαφος στο Κατάρ. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν εάν είχαν πληρωθεί άλλα έξοδα ταξιδιού ή έξοδα κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε αναθεώρηση των κανόνων μετά την ιστορία του POLITICO, αλλά το τρέχον σύστημα θα συνεχιστεί προς το παρόν μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση το καλοκαίρι. Τη Δευτέρα, ηδιαμεσολαβήτρια της ΕΕ Eμιλι Ο'Ράιλι ξεκίνησε έρευνα για το θέμα, αν και η Επιτροπή είπε ότι αυτή η εργασία σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στη βελτίωση των διαδικασιών της και δεν μπορούσε να οδηγήσει σε διαπίστωση κακοδιοίκησης.